Terug naar overzicht

13 juli 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (26): Juul van Helvoirt

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 26: Juul van Helvoirt.

Impact van de maatregelen

Juul, genomineerde in de categorie Dans in 2017, kijkt terug op een ‘rare tijd’. Door de coronamaatregelen kon ook zij niet repeteren bij het Duitse Ballet Vorpommern, waar zij sinds 2019 onderdeel van uitmaakt. “Eerst zat ik thuis, maar na een tijdje mochten alle dansers een uurtje naar de studio om te oefenen”, vertelt zij. Vanuit huis maakten zij en de andere dansers uit het gezelschap in die eerste coronaperiode filmpjes voor social media. Juul trok tijdelijk in bij een andere danser. “Dat we samen waren maakte het wel iets makkelijker om fit te blijven. We begonnen de dag met yoga en ballet barre in de huiskamer, voor zover dat ging.” Begin juni werd een theaterzaal uitgerust met een balletvloer zodat er twee groepen tegelijkertijd konden oefenen met voldoende afstand. Na een korte zomervakantie moeten de dansers volgende week weer aan het werk. “Wel op afstand en ook op het toneel moeten we anderhalve meter afstand houden.” Ballet Vorpommern kijkt daarom opnieuw naar de programmering van dit en het volgende seizoen. ,,Ik denk dat het veel solo- en groepsstukken worden”, vermoedt de danseres.

En nu?

De toekomst is onduidelijk en wanneer Juul weer daadwerkelijk op het podium zal staan, is nog een raadsel. “Tuurlijk is de hele situatie balen, je wilt in je eerste seizoen toch laten zien wat je kan. Ik heb het geluk dat ik een baan heb en niet hoef te auditeren, want audities voor gezelschappen gaan ook niet door.” Juul heeft het wel naar haar zin in Duitsland. ,,Greifwald is een mooie en leuke stad met leuke mensen. Ik heb wel een beetje Duits gehad op de middelbare school, maar de voertaal binnen het gezelschap is Engels.” Juul vindt het fijn om onderdeel uit te maken van een gezelschap. “Dit is veel beter dan school.”

Juul in coronatijd in de tijdelijke studio. 

Toekomstplannen

Voorlopig vermaakt de danseres zich nog prima in Duitsland. “Ik wil hier graag een jaar of drie blijven. Daarna lijkt het me ook leuk om weer in Nederland te dansen. Ik had het erg naar mijn zin bij Introdans waar ik stage heb gelopen, maar als dat niet lukt, wil ik ook wel ergens anders dansen.” Een voordeel van werken in Nederland is dat vrienden en familie dichtbij zijn. “Soms is het jammer dat ik verjaardagen mis omdat ik ver weg ben.” Tot 2021 is Juul nog onder contract bij Ballet Vorpommern. “Daar dansen we vooral neoklassiek, dat ligt tussen moderne en klassieke dans in. Dat doe ik het liefste. Echt klassiek ballet is niet voor mij weggelegd.” Choreografie sluit de danseres ook niet uit in de toekomst. “Ik zou eigenlijk een eigen stuk maken dit seizoen, maar door corona ging dat niet door. Misschien komt het nog wel”, besluit Juul.