Terug naar overzicht

04 augustus 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (33): Lukas Karvelis

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 33: Lukas Karvelis.

Lukas Karvelis is dit jaar genomineerd in de categorie dans van de Piket Kunstprijzen. Een enorme verrassing voor de Litouwse Lukas. Hij noemt de argumentatie van juryleden Stacz Wilhelm en Isabelle Chaffaud om hem te nomineren ‘krachtig en mooi’. “Stacz was in Vilnius aanwezig bij de première van mijn solo Blank Spots. Ik vind het bijzonder dat hij zegt een andere kant van mij te hebben gezien. Die van maker.” Lukas omschrijft zichzelf als danser, choreograaf en iemand die samenwerkingen aangaat met allerlei verschillende mensen. “Van architecten tot muzikanten.” Hij beperkt zich niet tot één dansstijl, maar is van alle markten thuis. Van urban tot Voguen en klassieke dans. “Contemporary: zo zou ik het omschrijven”, zegt Lukas.

Impact van de coronamaatregelen

Litouwen was één van de eerste landen die op slot ging toen de coronagolf Europa overspoelde in maart. “Ik stond op het punt om naar Nederland te gaan, maar ben in Vilnius gebleven. Dat leek mij veiliger.” Veel geplande optredens werden geschrapt of doorgeschoven, zoals een residency in Israël. Het project Antonita werd uitgesteld naar volgend jaar. “De eerste acht dagen was ik best bang en bleef thuis, maar thuis word je gek. Daarom ben ik wel weer voorzichtig naar buiten gegaan.” Omdat het aantal coronabesmettingen bleek mee te vallen, werden de maatregelen na twee maanden versoepeld in Litouwen. “Toen ben ik weer de studio ingedoken om weer in vorm te komen”, vertelt Lukas.

En nu?

“Ik ben bezig met een onderzoek naar verslavingen. Ik luister veel naar podcasts en lezingen, bijvoorbeeld van de in Hongarije geboren arts Gabor Maté. Hij is zelf verslaafd aan het kopen van klassieke cd’s. Elke verslaving, of het nou om een heroïne- of voedselverslaving gaat, werkt hetzelfde. Het geeft je een korte kick en daarna ervaar je de negatieve gevolgen.” Lukas is hierdoor na gaan denken over zijn eigen verslavingen. “Ik wil mijn  verslavingen beter begrijpen en weten waardoor het komt. Daarnaast wil ik ook in gesprek gaan met verslaafden en de verbinding zoeken door middel van beweging.” Op 15 augustus is de eerste try-out van deze voorstelling getiteld Theo #loveyourself in een bushokje in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De danser en choreograaf vindt het leuk om alterego’s te ontwikkelen in zijn voorstellingen. “Ik wilde altijd Theo heten, want ik vond Lukas maar een alledaagse naam. Daarom heb ik dit personage Theo genoemd.” Hoe gaat de voorstelling eruitzien? “Ik zit nog volop in de onderzoeksfase, maar het gaat om een performance in een bushokje. Ik werk samen met de Nederlandse componist Eric Magnée. Samen ontwikkelen we een verhaallijn over twee verdwaalde zielen in een maatschappij waarin mensen de werkelijkheid willen ontvluchten.” Hij wil door dit onderzoek niet specifiek van zijn verslavingen afkomen ‘maar het is goed om mij ervan bewust te zijn en te begrijpen waardoor het komt’. “Kijk, aan de andere kant maken die verslavingen mij ook tot de persoon die ik ben.”

Toekomstplannen

Lukas is nu twee jaar werkzaam als freelancer. “In 2019 studeerde ik af van Codarts in Rotterdam, maar in dat laatste jaar liep ik stage bij Korzo en Göteburg Opera. Het freelancen was een bewuste keuze, want dat geeft meer vrijheid. Ik vind het belangrijk om verschillende dingen te kunnen doen en mij niet vast te leggen op een specifieke dansstijl. Ik wil mijn eigen manier van bewegen ontdekken: dat maakt mij rijker als persoon.” In augustus stort de danser- en maker zich vol op Theo #loveyourself. In september reist hij af naar München voor de voorstelling Touch die hij samen met Anouk van Dijk en Falk Richter maakt. Begin oktober gaat deze voorstelling in première in Münchner Kammerspiele.

Foto’s: Hessel Waalewijn, Sandra Zegarra Patow en Iris Bergman