Terug naar overzicht

06 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (4): Mattia Papp

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 4: Mattia Papp.

Impact van de maatregelen

Mattia Papp werkt stug door aan zijn schilderijen, installaties en beeldhouwwerken in zijn atelier in De Besturing in Den Haag. ,,Ik had een groepsexpositie gepland in een atelier aan de Witte de Withstraat in Rotterdam, maar die gaat niet door. Ook een expositie in Florence is natuurlijk nu van de baan”, verzucht Mattia. ,,Het is echt balen.” Wanneer en of de geplande exposities überhaupt op een ander moment doorgaan, weet hij nog niet. “Ik wilde graag mijn werk verkopen tijdens die grote expositie in Italië, maar ik vraag me af hoe de markt nu is. Mensen vechten om toiletpapier, investeren zij dan wel in kunst van hoge kwaliteit?” Hij vraagt zich af of er wellicht een nieuwe artistieke renaissance aankomt en zo ja hoe die er dan uit ziet. “Ik vermoed dat kunstenaars wellicht wel meer politiek geëngageerd werk gaan maken geïnspireerd op deze tijd.” De kunstenaar komt uit Italië. Zijn familie woont in Florence. “Gelukkig is niemand ziek, maar ze zitten wel vast in hun huizen. Als ik het vergelijk met Italië vind ik de maatregelen hier in Nederland niet strikt genoeg. Het is echt een emotionele catastrofe.”

En nu?

Zijn handen kleuren geel van het pigment dat hij eerder uit Egypte heeft meegenomen. “Het is echt hardnekkig spul. Alleen met dikke bleek kan ik het eraf krijgen.” Hij lacht als hij eraan terugdenkt. Mattia vermoedt dat de douane vast even raar had opgekeken toen hij kwam aanzetten met tassen vol poeders. “Ik zag er vast uit als een drugssmokkelaar.” De Italiaanse kunstenaar is erg productief en hoopt dat particulieren die op zoek zijn naar nieuw werk geïnteresseerd zijn. Via Instagram toont hij zijn kunstwerken. “Iedereen die belangstelling heeft of meer wil weten, kan contact met mij opnemen.” Daarnaast stuurt hij werk in naar kunstprijzen en schrijft hij fondsen aan. “Het is fantastisch dat er subsidies zijn, maar het liefst verkoop ik mijn werk natuurlijk.” Daarnaast werkt Mattia aan een project met danseres Sara de Greef, winnaar Piket Kunstprijzen (dans, 2019). ,,Dat is alleen wat vertraagd vanwege corona.”

Toekomstplannen

Al twee maanden werkt Mattia aan zijn Atlantis Project dat zeker ook raakvlakken heeft met deze tijd. “Een beschaving is door een oud virus ten onder gegaan. Alleen zaken als artefacten zijn overgebleven uit deze tijd. Dit project is door corona veel groter aan het worden.” Hij schat er in totaal zes maanden mee bezig te zijn. “Denk aan stukken steen die ruïnes symboliseren. Ik ga het verhaal presenteren alsof het echt is gebeurd en dat wetenschappers recent deze ontdekking hebben gedaan. Het wordt een multimediaal project. Daarnaast werkt hij aan een keramiekproject dat kunst en eten aan elkaar verbindt. ,,Mijn doel is om met mijn werk in een museum te hangen.” Daarnaast hoopt hij in de nabije toekomst een samenwerking aan te gaan met kunstenaar Joran van Soest. “Ik ben fan van zijn werk”, besluit Mattia.

Foto: Hessel Waalewijn