

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (29): Youri Jongenelen
Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 29: Youri Jongenelen.
Impact van de maatregelen
Youri, genomineerde in de categorie Dans in 2015, had een volle agenda voor 2020, maar door corona werden de voorstellingen van zijn danscollectief Pop-up Dance gecanceld of doorgeschoven. Toch is er licht in de duisternis, want de kleinschaligheid van Pop-up Dance kan nu wel eens in zijn voordeel werken. “We staan met zijn tweeën, maximaal met drie op het podium”, legt Youri uit. Pop-up Dance bestond tot voor kort uit Youri zelf en Julia Zuurbier, maar inmiddels heeft Lara Kleinrensink zich bij hen gevoegd. “Met name in april, mei en juni stonden er veel voorstellingen op de planning. Bijna niets kon doorgaan en sommige projecten schuiven door”, vertelt de danser. Hij doelt dan vooral op de voorstelling Assepoes, maar daarnaast waren er ook verschillende festivals en optredens in verzorgingstehuizen en een groot project met een koor. “Juist die oudere doelgroep viel natuurlijk af, maar het is wat het is. Daarom zeggen we nu vooral: huur ons weer in.” De regeling vanuit de overheid bood gelukkig iets van soelaas. “Maar een vetpot kon je het niet noemen”, zegt Youri.
En nu?
Youri houdt het hoofd koel. “We werken niet met grote bureaus die onze voorstellingen verkopen. Ook bouwen we zelf onze decors op en we hebben geen technici in dienst.” Pop up Dance werkte al aan een nieuwe hightech interactieve voorstelling met als werktitel Voor/Tegenstelling. “Het publiek stemt namelijk via een kastje welke kant de voorstelling op moet gaan.” Youri en zijn collega’s zitten nu vooral veel achter de computer om te zorgen dat de techniek werkt.” Het programmeren doen we helemaal zelf en het moet natuurlijk wel goed werken.” Ook de Verjaarsdans (zie slideshow hieronder) is nieuw. Dat is een vrolijke 1,5 meter- choreografie die zowel buiten als binnen op een klein oppervlak kan worden gedanst. “We hebben die dans gemaakt voor de zeventigste verjaardag van mijn vader en toen bedachten we dat dit juist heel geschikt is in coronatijd. Mensen die iets te vieren hebben, kunnen ons voor een klein bedrag inhuren om in de tuin te dansen, bijvoorbeeld”, vertelt Youri. “Dat slaat goed aan.”
Toekomstplannen
Eén festival is nog niet uit de agenda verdwenen: het Huygens Festival in Voorburg dat van 11 tot 13 september plaatsvindt. “Ik denk wel dat wij met Pop-up Dance als eerste weer goed kunnen opstarten na coronatijd, omdat we geen groot gezelschap zijn.” De focus ligt de komende tijd op Voor/Tegenstelling, dat naar verwachting in februari in première gaat. “Het is best een complex project door alle techniek die erbij komt kijken. En we werken niet met fondsen, maar proberen de financiën zelf te regelen. Binnenkort starten we een crowdfundingsactie om het bedrag binnen te halen”, besluit Youri.
Foto: Hessel Waalewijn