Terug naar overzicht

26 mei 2022 | Nieuws

Parkpoëzie Lennart Lahuis in park Paleis Soestdijk

Het park van Paleis Soestdijk is van 13 mei tot 5 augustus geopend voor het publiek met de kunsttentoonstelling: Voorlopers. Kunstenaars van nu, gevestigd en nieuw talent verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s zoals biotechnologie & design, duurzaamheid & recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed. Lennart Lahuis heeft speciaal voor deze tentoonstelling een installatie met stoom gemaakt.

Lennart omschrijft zijn installatie als ‘parkpoëzie met watertechnologie’. Hij zet met deze installatie een volgende stap in zijn serie stoominstallaties. Het gaat om een zin in stoom van maar liefst acht meter lang: ‘Onder de geplooide en gebakken aarde is waar de koudste dagen zijn bewaard en begraven’. Deze zin wordt uitgestoten door Lennarts installatie die is uitgerust met een bewegingssensor en een timer. “Dat is een verwijzing naar de oude ijskelders onder het terrein waarin uitgehakt ijs van een nabijgelegen vijver werd gebruikt om voedsel langer te bewaren”, legt Lennart uit. “In feite een prehistorische koelkast dus.” De installatie is te zien in een glazen paviljoen in het park. “Bijzonder, want ik heb nooit eerder stoomteksten kunnen tonen in de buitenlucht. Door het glas is er een verbinding met buiten, ook al zijn de stoomteksten binnen te zien.”

Vijftien kunstenaars

De parktuin van Paleis Soestdijk, een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met de allerlei doorkijkjes, de 17e-eeuwse lanenstructuur en de vele monumenten op het landgoed, is geknipt voor deze opmerkelijke tentoonstelling. Lennart vindt het een prachtige plek om te exposeren. Curator Marie Jeanne de Rooij presenteert met Voorlopers vijftien kunstenaars die in Nederland wonen, werken of opgeleid zijn. Kunstenaars die vernieuwend en visionair zijn, het experiment niet schuwen en die verrassen. Kortom: kunstenaars die echte voorlopers zijn. De kunstwerken tonen een gevarieerde selectie van hedendaagse kunst. Naast ‘echte’ beelden zijn er werken die de grenzen van uiteenlopende kunstdisciplines verkennen, zoals bio-design, videokunst en robotica.

‘Vernieuwende blik op buitenkunst’

De tentoonstelling werd samengesteld door tentoonstellingsmaker Marie Jeanne de Rooij, eerder werkzaam als curator voor Den Haag Sculptuur en directeur GEMAK/ Vrije Academie en Galerie Nouvelles Images. Samen met Maya Meijer-Bergmans, kunsthistorica en eigenaresse van Paleis Soestdijk, realiseerde De Rooij eerder jarenlang op het Lange Voorhout te Den Haag de zeer succesvolle en terugkerende beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur. Maya Meijer-Bergmans: “Het park van Paleis Soestdijk wordt speciaal voor deze tentoonstelling opengesteld. Voorlopers geeft een vernieuwende blik op buitenkunst en een nieuw perspectief op de toekomst van het landgoed. Het is een kunstevenement voor een breed publiek: jong en oud, liefhebbers van natuur, kunst en cultuur, erfgoed en geschiedenis. We willen de bezoekers echt verrassen.”

Solotentoonstelling

Bij Dürst Britt & Mayhew Gallery in Den Haag is van 27 mei tot 10 juli ook de derde solotentoonstelling van Lennart te bezoeken: With Sighs Too Deep for Words. Deze tentoonstelling toont werk dat Lennart de afgelopen twee jaar maakte. “Zo is de stoominstallatie te bewonderen die eerder te zien was in België en de astronomische klok. Daarbij wordt ook een serie wijzerplaten getoond”, aldus Lennart.