Terug naar overzicht

01 september 2021 | Nieuws

Astrid Boons genomineerd voor Prijs van de Nederlandse Dansdagen

De genomineerden van de prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de prestigieuze VSCD Zwanen bekend. Astrid Boons, Winnaar Piket Kunstprijzen in de categorie Dans in 2017, is een van de genomineerden van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2021. Ook is Karolina Szymura die danst in het stuk Arise van Astrid genomineerd voor een Zwaan. 

,,Ik ben meer dan dankbaar en bescheiden om genomineerd te zijn voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2021 EN dat Karolina Szymura genomineerd is voor een Swan, meest indrukwekkende dansprestatie, voor haar prestaties in mijn werk ARISE!”, reageert Astrid op de nominaties. ,,Dit was een uitdagend jaar. Het betekent veel om te zien dat het werk dat we doen wordt erkend en ondersteund. Ik ben heel dankbaar voor alle mensen waarmee ik samenwerk, die me tot nu toe hebben gesteund en dat blijven doen. We doen het samen.”

Op 1 oktober, tijdens het Nederlandse Dans Gala, worden de winnaars bekendgemaakt. Winnaars van Prijzen van de Nederlandse Dansdagen, ontvangen €10.000 waarmee nieuw en innovatief werk gecreëerd kan worden. Het resultaat gaat in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2022.

Hieronder zie je alle genomineerden op een rij. 

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2021
Astrid Boons
Dalton Jansen
Joop Oonk

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2021
Honey Eavis
Lonneke van Leth
MAN||CO

Genomineerden Zwanen 2021

Vorig jaar werden geen Zwanen uitgereikt, maar er waren wel genomineerden. Dit jaar komen daar per categorie nog twee bij en dat betekent extra veel kanshebbers:

Meest indrukwekkende dansproductie 2020
8:Metamorphosis – Nicole Beutler / NBProjects
Or Die Trying – Alida Dors / Stichting Backbone
Memory Loss – Ann Van den Broek, Stichting WArd/waRD

Meest indrukwekkende dansprestatie 2020
Chloé Albaret in Aperture – Edward Clug/Nederlands Dans Theater 1
Maria Ribas in Sweet like a chocolate – ICK Dans Amsterdam
Christian Yav en Sedrig Verwoert – They/Them

Meest indrukwekkende dansproductie 2021
De Panter – Dunja Jocic/Birdproductions i.s.m. Korzo
The Big Crying – Marco Goecke/Nederlands Dans Theater 2

Meest indrukwekkende dansprestatie 2021
Anna Ol in Metamorphosis – David Dawson
Karolina Szymura in Arise – Astrid Boons

Over de Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. De ticketverkoop gaat woensdag 1 september van start. Het belooft een bijzondere editie te worden, waarbij het beste van de Nederlandse dans zowel online als live in Maastricht te beleven is. Met meer dan honderd activiteiten en tien premières, meesters en nieuwe makers, alles van klassiek tot urban. Dans met mij is wederom het motto dat oproept dans in alle verschijningsvormen te ervaren. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober wordt naast de twee festivalprijzen en de prestigieuze Zwanen van de VSCD, ook de Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. 

Foto: Hessel Waalewijn