Jury 2021

De jury van 2021

Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager: Het zijn moeilijke tijden voor kunstenaars. Zij leven van contacten met het publiek en dat geldt voor podiumkunstenaars én ook voor beeldend kunstenaars. Het is triest om te zien hoe allerlei optredens en evenementen afgezegd moeten worden. Omdat wij door de corona-epidemie niet bij elkaar kunnen komen. Natuurlijk zijn er veel creatieve manieren om op een andere manier contact met het publiek te hebben, maar toch… iedereen snakt naar het moment dat alles weer ‘normaal’ wordt. Hoewel, zoals vóór corona wordt het waarschijnlijk niet. In elk geval niet meteen. Daarom is het zo goed dat de Piket Kunstprijzen een erkenning zijn van wat er is en een aanmoediging voor wat er hopelijk weer komen gaat!

Martine Gosselink

Schilderkunst

Martine Gosselink is sinds 1 april 2020 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Hiervoor was zij werkzaam als hoofd Geschiedenis in het Rijksmuseum waar zij onder andere verantwoordelijk was voor de historische inbedding in de vaste collectie, de historische tentoonstellingen en de Nacht van de Geschiedenis en Document Nederland. Voor die periode was Gosselink partner van De Nieuwe Collectie, een collectief dat culturele projecten en tentoonstellingen organiseerde voor musea in binnen- en buitenland. Gosselink is adviserend bestuurslid bij de Raad voor Cultuur, het nationale slavernijmuseum in oprichting en bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG).

Joncquil de Vries

Schilderkunst

Kunstenaar Joncquil de Vries studeerde in 1998 af aan de Academie St. Joost in Breda in de richting Schilderen/Monumentaal. Joncquil staat  bekend als schilder van figuratief en fantasierijk werk. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die niet alleen schildert, tekent en fotografeert, maar ook sculpturen, installaties en videowerken maakt. Het overkoepelende thema is het verstrijken en stilstaan van de tijd. De invloed die tijd heeft op de verandering van de context van onze ideeën, interpretatie en betekenis van beelden en de omgeving waar wij ons in bevinden. Zijn werk is regelmatig te bewonderen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Stacz Wilhelm

Stacz Wilhelm

Dans

Na zijn studie sociale psychologie aan de Universiteit Leiden was Stacz Wilhelm jarenlang actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief Maldoror. Vanaf 1998 werkte hij bij het Korzo theater, waar hij sinds 2001 de productieafdeling leidde en sinds 2008 een unieke serie zondagmiddagen programmeerde met choreografisch talent uit binnen- en buitenland. Hij was een van de initiators van het succesvolle tourneeformat DansClick dat tientallen jonge choreografen in de Nederlandse schouwburgen introduceerde, en van het Europese netwerk Danse Qui Danse. Van 2018 tot 2020 was Wilhelm artistiek leider van Korzo’s dansproductiehuis en dansprogrammeur van het Korzo theater. In 2021 is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de programmering van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Tevens initieerde hij samen met de choreograaf Samir Calixto de internationaal opererende dansorganisatie Matter Affects. 

Isabelle Chaffaud

Dans

Danser en choreograaf Isabelle Chaffaud groeide op in Tours, Frankrijk. Na een danscarrière bij gerenommeerde gezelschappen zoals de Batsheva Dance Company en het Nederlands Dans Theater I, vormde ze met haar partner en mede-danser Jérôme Meyer het choreografenduo MCDance MEYER-CHAFFAUD. Hun choreografieën waren al te zien bij onder meer Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Korzo producties en het Ballet de Genève, maar ook op multimedia-festivals zoals TodaysArt. Isabelle is medeoprichter van CLOUD/Danslab het Haagse platform voor onderzoek naar dans en performancekunst. Zij doceert aan o.a. het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts University of Arts in Rotterdam. Vanaf 2017 ontvangt MEYER-CHAFFAUD een meerjarige subsidie van de gemeente Den Haag.

Antoinette Jelgersma

Toneel

Nadat actrice Antoinette Jelgersma afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem in 1984 werkte ze onder meer bij het Publiekstheater, het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel. Sinds 1997 is ze vast verbonden aan het Nationale Toneel, tegenwoordig Het Nationale Theater. Ook acteert ze in films en tv-series. Zo speelde ze koningin Juliana in Beatrix, Oranje onder vuur. Voor haar hoofdrol in Over Dieren van Elfriede Jellinek werd ze genomineerd voor de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor vrouwen. In 2015 won ze de Colombina, de toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor haar rol in Genesis.

John de Weerd

Jurylid Toneel

John de Weerd, programmeur van Zaal 3 in Den Haag en Theaterfestival de Parade, studeerde in 2007 af van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Fine Arts/Sculpture) in Den Haag. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de culturele sector. Tot zijn opdrachtgevers behoorden onder meer TodaysArt, Crossing Border, Fiber Festival en Rewire. In 2013 richtte De Weerd vanuit Theater aan het Spui Zaal 3 op: de springplank voor jong talent in Den Haag. Daarnaast is hij lid van de VSCD Mimejury.