Jury 2019

De jury van 2019

Juryvoorzitter Marjolein de Jong: “Kunst en cultuur hebben de gave om mensen en culturen met elkaar in aanraking te brengen en zelfs te verbinden. In een stad als Den Haag met ruim 140 nationaliteiten is dat heel waardevol. En dat begint al bij de jeugd. Daarom is het van enorm belang dat kinderen al vroeg kennismaken met kunst, via bijvoorbeeld cultuureducatie. En daarom zijn de Piket Kunstprijzen zo belangrijk om jonge kunstenaars op weg te helpen en zelfs aan elkaar te koppelen. Zo zien we in onze samenleving steeds meer begrip voor elkaar ontstaan; zo wordt kunst niet alleen mooi en interessant om naar te kijken en te luisteren maar wordt Den Haag er ook steeds een beetje mooier door!”

Marjolein de Jong

Marjolein de Jong

Juryvoorzitter

Marjolein de Jong is een bekend gezicht in politiek Den Haag. Van 2002 tot 2010 en 2014 tot 2015 zat De Jong in de gemeenteraad van Den Haag. In de periode 2010-2014 was de Haagse cultuurwethouder in de gemeente Den Haag. Persoonlijke hoogtepunten waren het invoeren van cultuureducatie in Den Haag, het vormgeven van het nieuwe Onderwijs-en Cultuurcentrum (opening 2021) en de realisatie van het Zuiderstrandtheater. Sinds het jaar 2000 is zij lid van D66. Twee keer was zij lijsttrekker van de Haagse fractie en ook heeft De Jong diverse keren het D66-partijcongres voorgezeten. Nog altijd is De Jong actief binnen de partij, onder meer in het bestuur van de alumnivereniging van D66. De Haagse is daarnaast voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier, juryvoorzitter van de Jacques Senfprijs, voorzitter van het Carnivale-bestuur en het Haagse Ondernemers Gala. 

 

 

Suzanne Swarts

Schilderkunst

Na de kunstacademie in Maastricht te hebben afgerond en een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen te hebben gevolgd, begon Suzanne Swarts in 2005 als stagiaire bij de Caldic Collectie – de private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Deze verzameling, waarbij Swarts zich ontwikkelde tot hoofdconservator, groeide uit tot wat nu heet Museum Voorlinden: een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Wassenaar dat in september 2016 haar deuren opende voor het publiek. Swarts is daar directeur.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.

Stacz Wilhelm

Stacz Wilhelm

Dans

Na zijn studie sociale psychologie aan de Universiteit Leiden was Stacz Wilhelm jarenlang actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief Maldoror. Vanaf 1998 werkte hij bij het Korzo theater, waar hij sinds 2001 de productieafdeling leidde en sinds 2008 een unieke serie zondagmiddagen programmeerde met choreografisch talent uit binnen- en buitenland. Hij was een van de initiators van het succesvolle tourneeformat DansClick dat tientallen jonge choreografen in de Nederlandse schouwburgen introduceerde, en van het Europese netwerk Danse Qui Danse. Van 2018 tot 2020 was Wilhelm artistiek leider van Korzo’s dansproductiehuis en dansprogrammeur van het Korzo theater. In 2021 is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de programmering van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Tevens initieerde hij samen met de choreograaf Samir Calixto de internationaal opererende dansorganisatie Matter Affects. 

Isabelle Chaffaud

Dans

Danser en choreograaf Isabelle Chaffaud groeide op in Tours, Frankrijk. Na een danscarrière bij gerenommeerde gezelschappen zoals de Batsheva Dance Company en het Nederlands Dans Theater I, vormde ze met haar partner en mede-danser Jérôme Meyer het choreografenduo MCDance MEYER-CHAFFAUD. Hun choreografieën waren al te zien bij onder meer Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Korzo producties en het Ballet de Genève, maar ook op multimedia-festivals zoals TodaysArt. Isabelle is medeoprichter van CLOUD/Danslab het Haagse platform voor onderzoek naar dans en performancekunst. Zij doceert aan o.a. het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts University of Arts in Rotterdam. Vanaf 2017 ontvangt MEYER-CHAFFAUD een meerjarige subsidie van de gemeente Den Haag.

David Geysen
Meer weten? http://degrade.nl

David Geysen

Toneel

Acteur en regisseur David Geysen is samen met Carl Beukman de oprichter van Bureau Dégradé. Hiervoor was hij jarenlang als speler en regisseur verbonden aan Toneelgroep De Appel. Hij acteerde in Appel-producties als Odysseus, Tuin van Holland en Casanova en regisseerde onder meer Don Quichote, Water (deel van Tuin van Holland) en Bacchanten. Daarnaast is hij als acteur, schrijver en regisseur werkzaam voor diverse andere gezelschappen, waaronder Jeugdtheaterschool Rabarber, Toneelgroep Bleu en sinds 2016 dus ook voor Bureau Dégradé.

Antoinette Jelgersma

Toneel

Nadat actrice Antoinette Jelgersma afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem in 1984 werkte ze onder meer bij het Publiekstheater, het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel. Sinds 1997 is ze vast verbonden aan het Nationale Toneel, tegenwoordig Het Nationale Theater. Ook acteert ze in films en tv-series. Zo speelde ze koningin Juliana in Beatrix, Oranje onder vuur. Voor haar hoofdrol in Over Dieren van Elfriede Jellinek werd ze genomineerd voor de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor vrouwen. In 2015 won ze de Colombina, de toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor haar rol in Genesis.