De jury van 2019

Juryvoorzitter Marjolein de Jong: “Kunst en cultuur hebben de gave om mensen en culturen met elkaar in aanraking te brengen en zelfs te verbinden. In een stad als Den Haag met ruim 140 nationaliteiten is dat heel waardevol. En dat begint al bij de jeugd. Daarom is het van enorm belang dat kinderen al vroeg kennismaken met kunst, via bijvoorbeeld cultuureducatie. En daarom zijn de Piket Kunstprijzen zo belangrijk om jonge kunstenaars op weg te helpen en zelfs aan elkaar te koppelen. Zo zien we in onze samenleving steeds meer begrip voor elkaar ontstaan; zo wordt kunst niet alleen mooi en interessant om naar te kijken en te luisteren maar wordt Den Haag er ook steeds een beetje mooier door!”

Marjolein de Jong

Marjolein de Jong

Juryvoorzitter

Marjolein de Jong is een bekend gezicht in politiek Den Haag. Van 2002 tot 2010 en 2014 tot 2015 zat De Jong in de gemeenteraad van Den Haag. In de periode 2010-2014 was de Haagse cultuurwethouder in de gemeente Den Haag. Persoonlijke hoogtepunten waren het invoeren van cultuureducatie in Den Haag, het vormgeven van het nieuwe Onderwijs-en Cultuurcentrum (opening 2021) en de realisatie van het Zuiderstrandtheater. Sinds het jaar 2000 is zij lid van D66. Twee keer was zij lijsttrekker van de Haagse fractie en ook heeft De Jong diverse keren het D66-partijcongres voorgezeten. Nog altijd is De Jong actief binnen de partij, onder meer in het bestuur van de alumnivereniging van D66. De Haagse is daarnaast voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier, juryvoorzitter van de Jacques Senfprijs, voorzitter van het Carnivale-bestuur en het Haagse Ondernemers Gala. 

 

 

Suzanne Swarts

Schilderkunst

Na de kunstacademie in Maastricht te hebben afgerond en een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen te hebben gevolgd, begon Suzanne Swarts in 2005 als stagiaire bij de Caldic Collectie – de private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Deze verzameling, waarbij Swarts zich ontwikkelde tot hoofdconservator, groeide uit tot wat nu heet Museum Voorlinden: een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Wassenaar dat in september 2016 haar deuren opende voor het publiek. Swarts is daar artistiek directeur.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.

Stacz Wilhelm
Meer weten? http://www.korzo.nl

Stacz Wilhelm

Dans

Na zijn studie sociale psychologie aan de Universiteit Leiden was Stacz Wilhelm jarenlang actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief Maldoror en de hieraan verbonden Maldoror Galerie. Momenteel is hij artistiek directeur van theater-en dansproductiehuis Korzo. Hiervoor, sinds 2001, heeft Wilhelm de productieafdeling van het Korzo-productiehuis geleid. In de loop der jaren werkte het jurylid van de Piket Kunstprijzen met tientallen choreografen bij Korzo theater, van wie velen nog aan het begin van hun carrière stonden. Naast het vormgeven van diverse nationale en internationale projecten, programmeert Wilhelm sinds 2008 in Korzo een serie dansmiddagen met choreografisch talent uit binnen- en buitenland onder de namen Dancing by Daylight en vanaf 2011 All there is.

Isabelle Chaffaud

Dans

Danser en choreograaf Isabelle Chaffaud groeide op in Tours, Frankrijk. Na een danscarrière bij gerenommeerde gezelschappen zoals de Batsheva Dance Company en het Nederlands Dans Theater I, vormde ze met haar partner en mede-danser Jérôme Meyer het choreografenduo MCDance MEYER-CHAFFAUD. Hun choreografieën waren al te zien bij onder meer Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Korzo producties en het Ballet de Genève, maar ook op multimedia-festivals zoals TodaysArt. Isabelle is medeoprichter van CLOUD/Danslab het Haagse platform voor onderzoek naar dans en performancekunst. Zij doceert aan o.a. het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts University of Arts in Rotterdam. Vanaf 2017 ontvangt MEYER-CHAFFAUD een meerjarige subsidie van de gemeente Den Haag.

David Geysen
Meer weten? http://degrade.nl

David Geysen

Toneel

Acteur en regisseur David Geysen is samen met Carl Beukman de oprichter van Bureau Dégradé. Hiervoor was hij jarenlang als speler en regisseur verbonden aan Toneelgroep De Appel. Hij acteerde in Appel-producties als Odysseus, Tuin van Holland en Casanova en regisseerde onder meer Don Quichote, Water (deel van Tuin van Holland) en Bacchanten. Daarnaast is hij als acteur, schrijver en regisseur werkzaam voor diverse andere gezelschappen, waaronder Jeugdtheaterschool Rabarber, Toneelgroep Bleu en sinds 2016 dus ook voor Bureau Dégradé.

Antoinette Jelgersma

Toneel

Nadat actrice Antoinette Jelgersma afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem in 1984 werkte ze onder meer bij het Publiekstheater, het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel. Sinds 1997 is ze vast verbonden aan het Nationale Toneel, tegenwoordig Het Nationale Theater. Ook acteert ze in films en tv-series. Zo speelde ze koningin Juliana in Beatrix, Oranje onder vuur. Voor haar hoofdrol in Over Dieren van Elfriede Jellinek werd ze genomineerd voor de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor vrouwen. In 2015 won ze de Colombina, de toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor haar rol in Genesis.