Jury 2024

Lea van der Vinde

Schilderkunst

Lea van der Vinde is directeur van het Huygensmuseum, bestaande uit Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn in Voorburg. Van der Vinde werkte ook al eerder voor het Huygensmuseum als gastconservator van de tentoonstelling Vrouwen rondom Huygens en als conservator in het Mauritshuis in Den Haag. Voor het Mauritshuis organiseerde zij onder meer de tentoonstellingen George Stubbs – De man, het paard, de obsessie, Bewogen beeld – Op zoek naar Johan Maurits en Alleen met Vermeer. Van der Vinde studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in Nederlandse schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw. Over dit specialisme heeft ze diverse boeken en artikelen gepubliceerd.

Joncquil de Vries

Schilderkunst

Kunstenaar Joncquil de Vries studeerde in 1998 af aan de Academie St. Joost in Breda in de richting Schilderen/Monumentaal. Joncquil staat  bekend als schilder van figuratief en fantasierijk werk. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die niet alleen schildert, tekent en fotografeert, maar ook sculpturen, installaties en videowerken maakt. Het overkoepelende thema is het verstrijken en stilstaan van de tijd. De invloed die tijd heeft op de verandering van de context van onze ideeën, interpretatie en betekenis van beelden en de omgeving waar wij ons in bevinden. Zijn werk is regelmatig te bewonderen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Amos Ben-Tal

Dans

Amos Ben-Tal is choreograaf, danser en bestiert sinds 2012 danscollectief OFFprojects in Den Haag. Het gezelschap bestaat uit oud-dansers van het Nederlands Dans Theater en Batsheva Dance Company. Zelf doorliep Ben-Tal de National Ballet School in Toronto. Daarna was hij negen jaar lang danser bij het Nederlands Dans Theater waar hij in aanraking kwam met choreografie. Zijn stuk Track (2005) viel zo in de smaak dat het door Dance Europe Magazine werd uitgeroepen tot ‘een opwindende theatrale ervaring’. Voor Korzo Producties creëerde hij onder meer We Are Not Humanity en The New Work. De laatste jaren met OFFprojects maakte Amos een aantal goed ontvangen interdisciplinaire stukken, waaronder 60 en Howl i.s.m. Spinvis (winnaar Dioraphte Dansprijs). Bijzonder is dat Ben-Tal ook de muziek componeert voor al zijn dansvoorstellingen.

Erik Kaiel

Choreograaf, dansdocent en danser Erik Kaiel is met recht een wereldburger te noemen. Hij werd geboren in Innsbruck (Oostenrijk) en groeide op in Portland (Amerika). Hij studeerde in Canada en New York. Kaiel werkte onder meer als artistiek directeur bij Crosstown, Theaterschool Rababer en Artez in Arnhem en bestiert danscollectief Arch8 waarmee hij wereldwijd voorstellingen maakt. Hij won in 2016 de Victor Award met zijn succesvoorstelling Tetris die volgend jaar weer op tournee gaat in de VS en Canada. Daarnaast begeleidt hij jonge makers op het gebied van dans, circus en theater en maakt hij deel uit van de jury van de VSCD Dansprijzen. (Foto: John Fox)

Ellen Goemans

Toneel

Toneelspeler, maker en docent Ellen Goemans studeerde in 1996 af aan de Toneelschool Arnhem en sloot zich voor een paar maanden aan bij Double Edge Theatre in Amerika. In 1997 richtte zij met o.a. Eric de Vroedt Toneelgezelschap Monk op. Ze maakten vele voorstellingen en co-producties met o.a. Dood Paard en Kas & de Wolf, Dito Dito en Ontroerend Goed. In 2009 stopte Goemans bij Monk. Daarna speelde ze in voorstellingen van Dood Paard, ‘t Barre Land,  tg ECHO en heeft ze afgelopen jaar met Don Duyns en Harm van Geel de Bellevue lunchvoorstelling Sloopkogel gemaakt. Daarnaast werkt Ellen graag met jonge makers als de Poezieboys, mc KASSETT en Compagnie Red Yellow and Blue. Sinds 2014 is Goemans verbonden aan de HKU Acteursopleiding in Utrecht als docent, mentor en vast onderdeel van het kernteam.

John de Weerd

Toneel

John de Weerd, programmeur van Zaal 3 in Den Haag en Theaterfestival de Parade, studeerde in 2007 af van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Fine Arts/Sculpture) in Den Haag. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de culturele sector. Tot zijn opdrachtgevers behoorden onder meer TodaysArt, Crossing Border, Fiber Festival en Rewire. In 2013 richtte De Weerd vanuit Theater aan het Spui Zaal 3 op: de springplank voor jong talent in Den Haag. Daarnaast is hij lid van de VSCD Mimejury.