Jury 2014

De Jury van 2014

Voorzitter Rinus Sprong: “De juryleden komen uit verschillende disciplines, en dat leverde al vanaf de eerste vergadering een levendige discussie op, met nieuwe gezichtspunten. Het is inspirerend als mensen met een heel andere achtergrond hun kijk op jouw vak geven. Onze keuzes zullen voortkomen uit een unieke combinatie van expertise en een originele, frisse blik.”

Rinus Sprong
Meer weten? http://www.ddddd.nu/

Rinus Sprong

Juryvoorzitter

Danser en choreograaf Rinus Sprong begon zijn carrière bij het Nederlands Dans Theater II. Hij trad op in vele dans-, musical- en theaterproducties en werkt als docent en choreograaf/regisseur. Samen met Thom Stuart vormt Sprong de artistieke leiding van De Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), een veelzijdig Haags dansgezelschap dat bekend staat om z’n multidisciplinaire voorstellingen in theaters en op bijzondere locaties. In 2008 ontving het duo de Culturalisprijs van de stad Den Haag. In 2011/2012 behaalden Sprong en Stuart de finale van tv-programma The Ultimate Dance Battle (RTL 5). In 2013 kregen zij van het Dansersfonds’79 de Prijs der Verdienste voor hun werk als dans-ambassadeurs.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.

Edwin Buijsen

Schilderkunst

Edwin Buijsen werkt als Hoofd Collectie bij het Mauritshuis en is als gastonderzoeker verbonden aan het RKD, waar hij bezig is een proefschrift te voltooien over de schilderijenproductie van Adriaen Pietersz. van de Venne. Eerder was hij werkzaam bij onder andere het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag. Buijsen publiceerde boeken en artikelen over Nederlandse schilder- en tekenkunst (15de-18de eeuw) en werkte mee aan diverse tentoonstellingen.

Gérard Lemaitre

Gérard Lemaitre

Dans

Gérard Lemaitre leerde het dansvak op het podium, bij het Ballet de Marquis de Cuévas en het ballet van Roland Petit. In 1960 introduceerde Hans van Manen Lemaitre bij het prille Nederlands Dans Theater in Den Haag, waar hij als expressieve moderne danser kon uitgroeien tot een van de boegbeelden van de groep. Na zijn vertrek bij NDT in 1982 acteerde hij in films en was balletmeester bij o.a. het Scapino Ballet, Introdans en LyonOperaBallet. In 1991 vormde Lemaitre een van de drijvende krachten achter de oprichting van NDT3, een klein ensemble voor oudere dansers dat internationale successen boekte.

Cora Bos-Kroese

Dans

Danser en choreograaf Cora Bos-Kroese kreeg haar dansopleiding aan de Royal Ballet School in London en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als junior begon ze bij het Nederlands Dans Theater, waar ze vervolgens 15 jaar danste en werkte met choreografen als Jiří Kylián, William Forsythe en Hans van Manen. Van 2000-2002 danste ze bij William Forsythe’s Ballet Frankfurt. Bos-Kroese creërde zelf ook choreografieën, waaronder ‘Mizu’ en ‘Exposed’. Samen met haar partner fotograaf Joris-Jan Bos vormt zij nu C-scope, een initiatief waarbij internationale artiesten uit verschillende disciplines worden samengebracht.

David Geysen
Meer weten? http://degrade.nl

David Geysen

Toneel

Acteur en regisseur David Geysen is samen met Carl Beukman de oprichter van Bureau Dégradé. Hiervoor was hij jarenlang als speler en regisseur verbonden aan Toneelgroep De Appel. Hij acteerde in Appel-producties als Odysseus, Tuin van Holland en Casanova en regisseerde onder meer Don Quichote, Water (deel van Tuin van Holland) en Bacchanten. Daarnaast is hij als acteur, schrijver en regisseur werkzaam voor diverse andere gezelschappen, waaronder Jeugdtheaterschool Rabarber, Toneelgroep Bleu en sinds 2016 dus ook voor Bureau Dégradé.

Monique van der Werff

Toneel

Actrice en theatermaakster Monique van der Werff acteerde in films en tv-series en werkte als freelance actrice bij onder meer Het Nationale Toneel en De Praktijk. In 2010 begon zij haar eigen theatergezelschap, White Rabbit, waarvan zij artistiek leider is. Zij maakten o.a. ‘Hardliners’, een fel-realistische voorstelling over radicalisme en idealen. Naast haar artistieke werk adviseert en coacht Monique mensen in het bedrijfsleven, het onderwijs en de politiek in ‘public speaking’.