Jury 2016

De Jury van 2016

Voorzitter Sander Uitdenbogaard: “Het is inspirerend om de juryleden, die allemaal een andere achtergrond hebben, te horen over werk uit jouw vakgebied. Onze juryleden begrijpen als geen ander hoe je jong talent stimuleert en selecteert, en welke rol een kunstprijs daarbij kan spelen. De wisselwerking van die verschillende disciplines is te zien in de keuzes van de Piket-jury.”

Sander Uitdenbogaard

Juryvoorzitter

Na een opleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam koos Sander Uitdenbogaard voor het bedrijfsleven. In diverse marketing- en managementposities, waaronder directeur van de consultancy-afdeling werkte hij bijna twaalf jaar bij ING. Hierna maakte hij de overstap naar de kunst-en museumwereld en werkte hij bij het Museum voor Realisme. Sinds 2012 is Uitdenbogaard directeur van Panorama Mesdag.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.

Edwin Buijsen

Schilderkunst

Edwin Buijsen werkt als Hoofd Collectie bij het Mauritshuis en is als gastonderzoeker verbonden aan het RKD, waar hij bezig is een proefschrift te voltooien over de schilderijenproductie van Adriaen Pietersz. van de Venne. Eerder was hij werkzaam bij onder andere het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag. Buijsen publiceerde boeken en artikelen over Nederlandse schilder- en tekenkunst (15de-18de eeuw) en werkte mee aan diverse tentoonstellingen.

Stacz Wilhelm

Stacz Wilhelm

Dans

Na zijn studie sociale psychologie aan de Universiteit Leiden was Stacz Wilhelm jarenlang actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief Maldoror. Vanaf 1998 werkte hij bij het Korzo theater, waar hij sinds 2001 de productieafdeling leidde en sinds 2008 een unieke serie zondagmiddagen programmeerde met choreografisch talent uit binnen- en buitenland. Hij was een van de initiators van het succesvolle tourneeformat DansClick dat tientallen jonge choreografen in de Nederlandse schouwburgen introduceerde, en van het Europese netwerk Danse Qui Danse. Van 2018 tot 2020 was Wilhelm artistiek leider van Korzo’s dansproductiehuis en dansprogrammeur van het Korzo theater. In 2021 is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de programmering van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Tevens initieerde hij samen met de choreograaf Samir Calixto de internationaal opererende dansorganisatie Matter Affects. 

Cora Bos-Kroese

Dans

Danser en choreograaf Cora Bos-Kroese kreeg haar dansopleiding aan de Royal Ballet School in London en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als junior begon ze bij het Nederlands Dans Theater, waar ze vervolgens 15 jaar danste en werkte met choreografen als Jiří Kylián, William Forsythe en Hans van Manen. Van 2000-2002 danste ze bij William Forsythe’s Ballet Frankfurt. Bos-Kroese creërde zelf ook choreografieën, waaronder ‘Mizu’ en ‘Exposed’. Samen met haar partner fotograaf Joris-Jan Bos vormt zij nu C-scope, een initiatief waarbij internationale artiesten uit verschillende disciplines worden samengebracht.

David Geysen
Meer weten? http://degrade.nl

David Geysen

Toneel

Acteur en regisseur David Geysen is samen met Carl Beukman de oprichter van Bureau Dégradé. Hiervoor was hij jarenlang als speler en regisseur verbonden aan Toneelgroep De Appel. Hij acteerde in Appel-producties als Odysseus, Tuin van Holland en Casanova en regisseerde onder meer Don Quichote, Water (deel van Tuin van Holland) en Bacchanten. Daarnaast is hij als acteur, schrijver en regisseur werkzaam voor diverse andere gezelschappen, waaronder Jeugdtheaterschool Rabarber, Toneelgroep Bleu en sinds 2016 dus ook voor Bureau Dégradé.

Antoinette Jelgersma

Toneel

Nadat actrice Antoinette Jelgersma afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem in 1984 werkte ze onder meer bij het Publiekstheater, het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel. Sinds 1997 is ze vast verbonden aan het Nationale Toneel, tegenwoordig Het Nationale Theater. Ook acteert ze in films en tv-series. Zo speelde ze koningin Juliana in Beatrix, Oranje onder vuur. Voor haar hoofdrol in Over Dieren van Elfriede Jellinek werd ze genomineerd voor de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor vrouwen. In 2015 won ze de Colombina, de toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor haar rol in Genesis.