Terug naar overzicht

23 augustus 2022 | Nieuws

Performatieve installatie: Blinded by the Light

Oud-jurylid, acteur, regisseur en schrijver David Geysen van House of Rat en beeldend kunstenaar Ingrid Rollema (Theater van de Verkeerde Beslissing) zijn een samenwerking aangegaan waarbij ze zich afvragen of ‘het theater’ niet steeds beeldender wordt en de ‘beeldende kunst’ niet steeds theatraler. Het eindresultaat is de performatieve installatie/voorstelling Blinded by the Light waar per keer twintig mensen naar kunnen kijken.

Blinded by the Light is een ontmoeting tussen een beeldhouwer en een theatermaker. In een theatrale opstelling komen de vervreemdende schaduwen van beeldhouwwerken tot medespelers samen in een manische monoloog over ons menselijk onvermogen. De makers bevragen elkaar en het huidige tijdsgewricht, geïnspireerd door de samenwerking tussen Beckett en Giacometti. In dit decor van grimmige, vervormde silhouetten worden in lood gegoten dierlijke wezens metaforen voor angst en de voortdurende veranderingen in de tijd. En vooral een metafoor voor de menselijke conditie: kijkend in de koplampen, verstijfd en wachtend op wat komen gaat. Blinded by the Light gaat over manipulatie, deepfake en onvermogen. Geysen en Rollema scheppen met driedimensionaal beeld en zijn vervreemdende schaduw, heimelijk geluid en ontoereikende taal een donker spiegelbeeld van de wereld zoals we hem denken te kennen.

Het publiek bevindt zich letterlijk in het midden van het theater, omcirkeld door een scala aan beelden waarvan de schaduwen een totaal andere wereld suggereren dan waar het beeld voor staat. Deze cirkel is het vertrekpunt van een reis door de duisternis: een dystopische trip waarin een man zich losmaakt van de zogenaamde beschaving. De gevolgen zijn gekmakend.

Kom kijken vanaf vrijdag 26 augustus tot 4 september in De Loods aan de Laan van Poot 97 in Den Haag. Koop hier tickets.

Foto: Eric de Vries