Terug naar overzicht

09 maart 2023 | Nieuws

Firma Mes komt met nieuwe documentaire voorstelling De Tempel

Firma MES en Bruckman Projecten komen met de bijzondere voorstelling De Tempel. Een documentair verhaal over de radicaal activistische groep Peoples Temple, die onder leiding van leider Jim Jones collectief zelfmoord pleegde in de jungle van Zuid-Amerika. Actuele onderwerpen zoals machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag komen aan bod terwijl de geschiedenis van de groep ontrafeld wordt. De Tempel is van 12 april t/m 19 mei te zien in diverse theaters in Nederland. 

In navolging van leider Jim Jones trekt de groep Peoples Temple zich terug in de jungle (VS, 1978). Ze komen er samen om de wereld te verbeteren maar komen gaandeweg tot het besluit om samen de wereld te verlaten. 922 mensen plegen collectief zelfmoord door een beker vergiftigde aanmaaklimonade te drinken: ‘to drink the Kool Aid’.

Gebaseerd op interviews met overlevenden van Peoples Temple en duizenden uren audio-opnames vertellen Nic Bruckman en Firma MES dit nog steeds actuele verhaal. In deze voorstelling met soulvolle live muziek word je ondergedompeld in een meeslepende kerkdienst van pastoor Jim Jones, waarbij de sfeer langzaam steeds donkerder wordt, totdat de uitweg onzichtbaar lijkt.

Firma MES werd in 2014 genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel.

Lees hier een interview met de makers. 

Foto: Jaap Strijker