Terug naar overzicht

15 maart 2023 | Nieuws

Rutkay Özpinar danst op Movies that Matter

Rutkay Özpinar is op zaterdag 1 april te zien op Movies that Matter in Theater in het Spui in Den Haag. Hij danst dan na de film Joyland zijn stuk His, dat hij inspireerde op Turkse volksdansstijlen.

His werd geboren nadat Rutkay in 2019 uitgebreid onderzoek deed naar Turkse volksdansstijlen, zoals Halay, Zeybek en buikdans. In His (Turks voor ‘gevoel’) verbreekt Rutkay de grenzen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid en gaat hij op in zijn eigen sensualiteit. Thematiek die goed aansluit bij de Pakistaanse film Joyland, waarin de getrouwde Haider verliefd wordt op transperformer Biba. Hij krijgt steun uit onverwachtse hoek als zijn vrouw Mumtaz zich bij hem aansluit in de zoektocht naar haar eigen seksuele en sociale bevrijding.

Joyland wordt vertoond op Movies that Matter, het Haagse filmfestival dat ruimte biedt aan films over mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Het festival trapt af op vrijdag 24 maart en duurt tot en met zaterdag 1 april. Koop hier je tickets voor de vertoning van Joyland of bekijk hier het volledige filmprogramma van Movies That Matter.

Work Line en benefiet voor Oekraïne

Daarnaast is Rutkays voorstelling Work Line ook nog te zien. Het leven lijkt een constante training te zijn, maar gaan we door onze focus op prestatie niet voorbij aan onze essentie? In Work Line brengt Rutkay deze spanning tussen ons instinct en dat wat ons is aangeleerd tot leven in een dynamisch spektakel. Vier dansers belanden in een wereld waarin ze met deze opgelegde structuren geconfronteerd worden. Hoe gaan ze hier mee om en wat voor rol speelt instinct hier in?​

Daarnaast danst Rutkay een solo tijdens het Benefiet voor Oekraine in Korzo op dinsdag 21 maart. Tijdens de voorstelling zullen  de Oekraïense dansers Vlad Detiuchenko en Veronika Rakitina eigen werk dansen. Meer over het programma vind je hier.

 

Daarnaast danste Rutkay op vrijdag 10 maart bij de opening van het eerste openbare gebouw dat in het Escherjaar is uitgerust met een op Escher geïnspireerd kunstwerk. Check hieronder het filmpje.