Terug naar overzicht

26 november 2018 | Nieuws

Winnaars Piket Kunstprijzen 2018 zijn bekend

Eden Latham (schilderkunst), Kinda Gozo (dans) en Jos Nargy (toneel) hebben de Piket Kunstprijzen 2018 in de wacht gesleept. Hedda Twiehaus kreeg de Piket Juryprijs uit handen van de Haagse cultuurwethouder Robert van Asten. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de jubileumeditie (vijf jaar) in het Haagse Theater aan het Spui. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award (een Piketpaaltje) gemaakt door kunstenaar Joep van Lieshout.

 Schilderkunst: Eden Latham (1991, Londen (Engeland)

De vakjury over Eden Latham, die woont in Den Haag en onderdeel uitmaakt van kunstenaarscollectief Trixie: “Het verstrijken van de tijd stoppen, bederf een halt toeroepen en het vluchtige proberen vast te leggen. Eden Latham gaat deze grote thema’s met eenvoudige ingrepen en alledaagse materialen te lijf. Gebruiksvoorwerpen lijken zich hun vorige functie te herinneren zoals de contouren van een slapende mens in een matras en de afdruk die een kast achterliet in een tapijt. Dit zijn voor Eden beginpunten van een proces van inpakken, insmeren en inkaderen om het verval te conserveren. Het levert werken op die zo krachtig zijn, dat ze je ondanks hun viesheid verleiden.”

Dans: Kinda Gozo (1996, Bordeaux (Frankrijk)

Kinda Gozo groeide de eerste tien jaar van haar leven op in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar zij op straat haar passie voor dans ontdekte als een middel om zich uit te drukken. Zij verhuisde naar La Rochelle in Frankrijk, waar zij naar het conservatorium ging en zich ontwikkelde als danseres.
De vakjury over Kinda: “Wat meteen aan haar opvalt zijn haar kracht, onvoorspelbaarheid en souplesse, die niet alleen fysiek van aard zijn, maar ook mentaal en emotioneel. Waarschijnlijk vanwege de monetaire oorsprong van het begrip zijn wij gewend om talent als een soort schatkist te zien; een statisch beeld. Bij Kinda is talent echter pure dynamiek. Het is een interne krachtbron waaruit ze haar energie haalt en de motivatie voor haar beslissingen, zowel in haar dansen als in haar leven. Haar intuïtieve verbondenheid met deze bron fascineert. Er is letterlijk sprake van een originaliteit die we ook haar ziel als performer zouden kunnen noemen en die aan haar kunstenaarschap een diepte geeft die wij in die mate nooit eerder bij een danser hebben gezien.”

Toneel: Jos Nargy (1988, Den Haag)

Jos Nargy is een echte Hagenaar die veel theater maakt in zijn stad. Hij heeft een lange staat van dienst opgebouwd en kleurt daarmee het culturele klimaat. De vakjury over Jos: “Zo maakt hij eigen voorstellingen, maar speelt hij ook in het Collectief ‘Thomas, Sacha en Jos’ en heeft mede de Poezieboys opgericht. Hij wisselt energieke toneelproducties af met verstilde en poëtische programma’s. Met deze laatste producties zet hij de verbeelding van het publiek in gang. Ook communiceert hij goed met zijn publiek. Hij houdt van literatuur en zijn taalgevoeligheid zie je terug in wat hij maakt. Het is altijd beeldend, talig en transparant. Deze prijs is een beloning voor al zijn vele en harde werken voor het toneel in de stad Den Haag.”
 

Piket Juryprijs: Hedda Twiehaus (1949)

Met de Piket Juryprijs beloont de jury een persoon vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio, met name als deze gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. 
 
De vakjury: “Hedda Twiehaus heeft als docent en repetitor van Nederlands Dans Theater 2 al tientallen jaren een grote invloed op jonge toptalenten die van over de hele wereld naar Den Haag zijn gekomen om zich verder te ontwikkelen. Met ongebreidelde energie en passie draagt zij de magie van dans en de waardes van het gezelschap over op steeds nieuwe generaties dansers.”
 

Over de Piket Kunstprijzen

In totaal waren negen jonge kunstenaars genomineerd voor de Piket Kunstprijzen: Eden Latham, Brigitte Louter en Sam Andrea (schilderkunst), Kinda Gozo, Elias Boersma en Boston Gallacher (dans), Jos Nargy, Benjamin Abel Meirhaeghe en Teun Wolters (toneel). Dit jaar zijn de Piket Kunstprijzen, die sinds 2014 bestaan, voor het vijfde jaar op rij uitgereikt. Een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Eric Pals (Scapino Ballet Rotterdam), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Maarten Demmink (Demiak), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud) Stacz Wilhelm (Korzo theater), David Geysen (Bureau Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater) selecteerden de genomineerden en kozen de uiteindelijke winnaars. De award is dit jaar ontworpen door de internationaal bekende kunstenaar Joep van Lieshout. Hij overhandigde de prijzen hoogstpersoonlijk aan de winnaars en genomineerden van schilderkunst, dans en toneel. Vorig jaar hebben kunstenaar Julien Guettab, choreograaf Astrid Boons en acteur Bram Suijker de Piket Kunstprijzen gewonnen. Naast het winnen van een geldbedrag van 8.000 euro en de award zullen de vakjury’s ook een klankbordgesprek met de winnaars hebben, waarin loopbaanadvies en creatieve ondersteuning aan bod komen. 

Bovenin: Eden Latham (schilderkunst), Kinda Gozo (dans) en Jos Nargy (toneel). Foto’s van Hessel Waalewijn