Terug naar overzicht

27 april 2023 | Nieuws

Amare-directeur en veelzijdig choreograaf in jury Piket Kunstprijzen

De internationaal bekende choreograaf Erik Kaiel uit Den Haag voegt zich bij de jury van de Piket Kunstprijzen. Samen met Amos Ben-Tal vormt hij de vakjury Dans die op zoek gaat naar jonge, danstalenten onder de dertig jaar die een binding hebben met Den Haag. Daarnaast blijft Amare-directeur Jan Zoet nog een jaar langer aan als juryvoorzitter. 

“Het is een groot voorrecht om nog een jaar voorzitter te mogen zijn van de Piket Kunstprijzen”, zegt Jan Zoet. “Het eerste jaar was een aangename kennismaking met de deskundigheid en gedrevenheid van de jury-collega’s en het bureau van de stichting. Deze inspirerende ervaring hoop ik te kunnen meenemen naar de nieuwe ronde en daarmee te kunnen bijdragen aan het in de schijnwerpers zetten van jonge kunstenaars en de kwaliteit van hun ondersteuning. Ze verdienen het.” Kaiel vervangt danseres en choreograaf Isabelle Chaffaud die sinds 2017 dans-jurylid was. Hij heeft er ‘ontzettend veel zin in’. Als freelance-choreograaf gericht op hedendaagse/moderne dans, docent en danser is Kaiel wereldwijd actief. “Ik heb danscollectief Arch8 opgericht waarmee ik met wisselende dansers eigen dansproducties maak.”
 
Daarnaast begeleidt Kaiel jonge makers. “Op het gebied van dans, theater en circus. Ik help hen om hun eigen stem te vinden. Ik ben als danser en choreograaf op zes continenten actief geweest en wil mij nu inzetten om de nieuwe generatie makers te helpen.” Zijn prijswinnende voorstelling Tetris won in 2016 de Victor Award, de publieksprijs van International Performing Arts for Youth. Nog altijd wordt de voorstelling wereldwijd opgevoerd. Daarnaast is Kaiel ook jurylid van de VSCD Dansprijzen.

Op zoek naar ‘wolven’

De Haagse choreograaf kijkt ernaar uit om jong talent voor te dragen voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Dans. “Ik heb al wat dansers op het oog”, verklapt Kaiel. “Een goede danser heeft durf en is een beetje eigenwijs. Mensen denken altijd dat discipline het belangrijkste is, maar als je poëzie wilt maken op het podium is het hebben van een eigen vocabulaire belangrijk. Er zijn al genoeg schapen. Ik zoek naar wolven.”  

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: beeldende kunst met accent op schilderkunst, dans en toneel. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs. Een vakjury selecteert per discipline drie genomineerden. Alle genomineerden worden begin zomer bekendgemaakt. Dit jaar vindt de uitreiking van de tiende editie van de Piket Kunstprijzen plaats op maandag 20 november 2023. 

Portret Erik Kaiel: John Fox
Portret Jan Zoet: Hessel Waalewijn