India Sardjoe breakt de sterren van de hemel. De B-girl werd in mei van dit jaar Nederlands kampioen breakdance bij de vrouwen en onlangs kreeg zij een wildcard waarmee zij rechtstreeks doorstoomt naar de finale van de Red Bull BC World Final die dit najaar plaatsvindt in New York.
De Haagse is geboren en getogen in het Zeeheldenkwartier. Op haar zevende begon India met voetbal en met break, zoals het in de scene wordt genoemd. “Een breakdancer noemen wij een breaker of B-girl of B-boy”, legt India uit. Al snel kwam Ton Steenvoorden, nu haar coach, kwam langs bij een van haar breaklessen en zag dat de Haagse talent had. De voetbal belandde op zolder en het aantal breaklessen werd opgeschroefd. “Het was gewoon niet meer te combineren”, vertelt India. Ze vindt het creatieve aspect van break het leukste. “Je leert bestaande moves, maar kunt ook zelf moves verzinnen. Ik heb nog niet echt een signature move, maar beheers de Windmill wel heel goed.” De Windmill is een basisbeweging in het breakdancen waar een breaker met de benen in de lucht snel ronddraait. Misselijkmakend? “Dat zeker”, zegt de Haagse breaker met een lach.
India traint minimaal drie à vier keer per week bij het Haags Hiphop Centrum of in de kleine dansschool van drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp in Rotterdam. “Eigenlijk kun je wel zeggen dat ik non-stop met dansen bezig ben.” In coronatijd was het zoeken naar ruimte. “Soms kon ik wel terecht in Utrecht of Zoetermeer en dan ging ik daar naartoe of ik ging hardlopen, thuis aan de slag of buiten trainen.”
Nu India zestien jaar oud is, heeft zij de kidsbattles achter zich gelaten en strijdt zij alleen, samen met haar crew of met andere B-girls tegen andere breakers. Ze maakt onderdeel uit van de Heavy Hitters. “Dat is mijn crew. Die bestaat uit ruim twintig breakers, vooral mannen en een paar vrouwen. “Je merkt wel dat er afgelopen jaren steeds meer B-girls zijn bijgekomen.” Momenteel staat India in de top drie van Nederlandse B-girls met het hoogste aantal punten. “Maar ik ga voor die eerste plaats. Het niveau is hoog. Ik denk dat het moet kunnen lukken, maar het is zeker een uitdaging.” Door middel van punten die worden behaald bij battles wordt de ranking gevormd. “Er zijn a-, b- en c-categorieën. Voor winst bij een a-battle krijg je de meeste punten. Door strategisch voor de juiste wedstrijden te kiezen, wil India zoveel mogelijk punten behalen. “Van de vijf beste prestaties worden de punten opgeteld.” Deelname aan wedstrijden kost soms geld. “Tenzij je persoonlijk een uitnodiging krijgt. Dan worden het vliegticket en de accommodatie geregeld door de organisatie.”
Naast de Red Bull World Final heeft de Haagse nu het WDSF Open World Championship in het vizier, dat van 15 tot 17 oktober plaatsvindt in Zuid-Korea. “Die battle zie ik als het WK”, zegt India. Het afgelopen jaar was een rollercoaster voor de breaker. “Een belangrijke battle viel dit jaar midden in een tentamenweek. Die toetsen moest ik op een ander moment inhalen.” Ze volgt het topsportprogramma op het Segbroek College in Den Haag. Dat betekent dat haar school rekening houdt met trainingen en wedstrijden. “Volgend jaar ga ik naar 5 havo en ik hoop minder vaak op ongelukkige momenten naar een battle te moeten.” Haar studie is ook belangrijk. Het plan is om na het eindexamen door te studeren en daarnaast te blijven dansen. “Mijn droom is om de wereld over te reizen met break, maar ik wil ook een back-up plan hebben. Ik ben heel erg geïnteresseerd in psychologie en het lijkt mij mooi om mensen met problemen te helpen, maar het kan zomaar zijn dat het heel anders gaat lopen…”
India kiest ervoor om haar eigen naam te gebruiken als B-girl. Soms kiezen breakers ook voor een andere naam, zoals Kid Colombia, die eerder werd genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Dans. “Iedereen kent mij nu bij deze naam, dus houd ik het gewoon bij India.” Op van de zenuwen is zij niet voor wedstrijden. “Wel merk ik dat de spanning toeneemt een week voor een belangrijke battle. Je wilt geen fouten maken. Zeker niet als er veel op het spel staat.” India kijkt met een tevreden gevoel terug op haar prestaties dit jaar. “Ik ben Nederlands kampioen geworden van de B-girls en mag naar de World Final van Red Bull. Het is een jaar met heel veel goed nieuws.” En 2022 is nog niet om. De volgende stop is Outbreak Europe in Banská Bystric in Slowakije (4 tot 7 augustus). Een b–battle. Ook danst India op festival The Notorious IBE in het centrum van Heerlen dat van 12 tot 14 augustus plaatsvindt. Begin oktober doet zij ook mee aan een grote wedstrijd in Antwerpen: Unbreakable. Maar er is ook ontspanning deze zomer. “We doen met de Heavy Hitters een uitwisseling met een crew uit Bern (Zwitserland). Daar gaan we een paar dagen naartoe eind augustus.”
Foto: Hessel Waalewijn