Terug naar overzicht

07 december 2017 | Nieuws

Beaudil Elzenga en Bram Suijker schitteren in Nederlandse tv-series

Beaudil Elzenga, genomineerde toneel (2016) en Bram Suijker (winnaar toneel 2017) kunnen binnenkort zomaar via de televisie je huiskamer binnenkomen. Ze zijn beiden in tv-series gecast: Beaudil in onze langstlopende soap ooit, Goede Tijden, Slechte Tijden en Bram in de nieuwe advocatenserie De Zuidas.

Beaudil in GTST

Beaudil, die inmiddels via Favor Talents vertegenwoordigd wordt, laat weten verheugd te zijn met de rol. Ze vertelt vroeger veel naar de serie te hebben gekeken, maar dat later in haar werk de nadruk meer op toneel kwam te liggen. Nu ze eenmaal zelf aan een soap meewerkt, merkt ze hoe “ontzettend tof” het is. “Het is keihard werken. Je leert zoveel op een nieuwe manier.”

Ze kreeg de rol nadat ze af en toe ’tegenspel’ deed voor acteurs die een rol in GTST willen bemachtigen. “Dan ben je tegenspeler voor andere acteurs die auditie komen doen en doe je samen een dialoog. Dat doe ik graag, want het gaat niet om jou dus je kunt spelen wat je wil.” Na haar eigen castingauditie werd ze gevraagd om om de rol van Loes op zich te nemen. Beaudils personage moeten we niet verwarren met een ander personage met dezelfde naam dat kortgeleden in GTST te zien was. ‘Loes’ neemt in de serie de taken van het personage Nina Sanders over, die een mode-imperium heeft opgericht en tijdelijk naar het buitenland vertrekt. “Het is een volledig nieuwe rol. Ze hebben Loes er subtiel ingeschreven, alsof Nina altijd al een personal assistant had.”

Verschil tussen tv en toneel

Het verschil tussen televisie en toneel merkte ze al snel. Zo ziet elke week er anders uit en kan ze ’s ochtends vroeg op de set moeten verschijnen of alweer vroeg klaar zijn. “Voor een toneelvoorstelling verdiep je je in de taal en de rol. Ik weet wel in grote lijnen wat er gebeurt, maar nog niet hoe en wanneer het eindigt met Loes. Dat is een verschil met toneel, omdat je dat nog niet kunt spelen. Ik vind het moeilijker om wél te weten wat ik moet doen. Nu blijft het vers en verrassend voor jezelf en personage omdat je het nog níet weet.”

Over de set van GTST vertelt ze: “Omdat het een nieuwe rol is en je het personage zelf speelt, moet je haar een fysiek geven. Elke week overleg ik met de dramaturg over het personage: wat maakt ze mee en hoe reageert Loes daarop?” Ze kan dingen aandragen op de set. “Je hebt wel tekst en daar moet je je wel aan houden, maar aanpassen mag als je denkt ‘dit past niet in deze situatie’.”

2018: meer Dégradé

Eerder was Beaudil al te zien in voorstellingen van Label Dégradé, zoals ‘Voor sommigen het eind van het land, voor anderen het begin van de wereld!’ en ‘Polonium 210’. Komend voorjaar begint ze met repetities voor een nieuwe voorstelling, ‘Triptiek van de Macht’. Het wordt een drieluik over Amerika, België en Rusland, waarin ‘Polonium’ en ‘België’ worden aangevuld met een heruitvoering van ‘Motel Detroit’, een stuk dat Toneelgroep De Appel, waar acteurs van Dégradé bij zitten, ooit bracht.

Bekijk het profiel van Beaudil

Bram Suijker in De Zuidas

Bram Suijker, winnaar van de categorie toneel dit jaar, is komend voorjaar te zien in de nieuwe achtdelige advocatenserie De Zuidas van BNN-VARA. Hij auditeerde voor de rol van een jonge advocaat met een “gepamperd zelfvertrouwen”: “Lekkere jeugd gehad, bij het corps lid geweest; daar komt een natuurlijk zelfvertrouwen bij. En dat gecombineerd met dat hij eigenlijk geen advocaat wil zijn. Hij loopt heel ambivalent rond op al die plekken. Dat vond ik er leuk aan.”

Als voorbereiding op zijn rol woonde hij met zijn seriecollega’s een rechtszaak bij. “Hoe het eruit zag in series, zo is het ook. Alleen de sfeer is wat informeler. We hebben zo’n idee van een strenge rechter met een toog. Maar het leek qua sfeer meer alsof je aan een vergadertafel zat met een kopje koffie.”

In De Zuidas spelen Annet Malherbe en Mark Rietman de hoofdrollen. Bram maakt deel uit van het team jonge advocaten, die hij samen vertolkt met Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en Jouman Fattal. De opnames zijn net begonnen, de eerste aflevering is in het voorjaar van 2018 te zien bij NPO 3.

Bekijk het profiel van Bram