Terug naar overzicht

06 april 2022 | Nieuws

Beaudil Elzenga heeft eerste regieklus te pakken

Beaudil Elzenga, oud-genomineerde van de Piket Kunstprijzen (Toneel), zet een nieuwe stap in haar carrière met haar eerste regieklus. Kindervoorstelling Over Nachten is van 1 tot en met 7 mei te zien bij Theater Rabarber in Den Haag en ook oud-genomineerde Claire Hermans (Dans) zingt, danst en speelt mee in de voorstelling die mede mogelijk werd gemaakt door Stichting mr F.H. Piket en de gemeente Den Haag.

“Ik heb nooit eerder geregisseerd, maar het plan lag er wel. Nu was het uitgelezen moment”, vertelt een enthousiaste Beaudil, die het momenteel drukker heeft dan ooit met meerdere projecten. Het plan was eigenlijk om zelf in de voorstelling te gaan spelen, maar met de steun van Piket Kunstprijzen durfde zij het aan om in het diepe te springen voor dit mooie project, een toneelversie van het boek Wonderlijke Nachten van Godfried Bomans. “Het gaat over een jongetje dat ’s nachts in zijn slaapkamer een kabouter tegenkomt en op avontuur gaat. In de nacht ontmoeten zij allerlei bijzondere figuren”, legt Beaudil uit. Claire speelt de kabouter en de bijzondere figuren die voorbijkomen. Acteur Jacob de Groot speelt de rol van het jongetje. “Het is een kindervoorstelling gespeeld door volwassenen”, legt de regisseur uit. “Het regisseren is voor mij echt een openbaring. Ik heb ook het idee dat ik dit kan en haal hier zoveel energie uit.” Leuk detail is dat Beaudils partner David Geysen, acteur, theatermaker, regisseur en oud-jurylid van de Piket Kunstprijzen, de tekst heeft geschreven. 

In het jubileumjaar 2018 van de Piket Kunstprijzen heeft de stichting budget ter beschikking gesteld voor samenwerkingsprojecten van (oud)-genomineerden uit verschillende disciplines. Over Nachten is zo’n project dat in aanmerking kwam voor financiële steun.

Bijzondere locatievoorstelling

Daarnaast maakt de actrice zich klaar voor locatievoorstelling De Kleine Prins, die op Vlieland wordt gespeeld en in Scheveningen. “Op 23 en 24 april is het zover en ik heb daar ontzettend veel zin in. Het is een initiatief van Stichting Boilerhouse.” de voorstelling speelt zich af op Oost-Vlieland, in de Nicolaaskerk en in het natuurgebied dat ook wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. Op 11, 12, 18 en 19 juni is deze voorstelling te bekijken bij de watertoren in Scheveningen en op het strand. De Kleine Prins is gebaseerd op het boek Le Petit Prince uit 1943 dat werd geschreven door Antoine de Saint-Exupéry.

Ziekenhuisserie

Bij het grote publiek is Elzenga bekend van haar rol in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Van 2017 tot 2018 speelde zij Loes in de populaire show. Dit jaar zal zij ook weer te zien zijn op televisie in de serie De Shift van de NPO en VRT België. “Een ziekenhuisserie over een kraamafdeling. Ik speel een hoogzwangere vrouw die na een ongeluk met een bus op het punt staat om te bevallen.” 

Sylvia & Ted

Daarnaast geeft Beaudil ook les bij Theaterschool Rabarber. “Aan twee groepen. In april zijn de eindpresentaties. Beide voorstellingen van een kwartier heb ik zelf geschreven”, vertelt de actrice, die ook nog te zien is in de voorstelling Sylvia & Ted die zijn heeft gemaakt met Geysen. Beiden verdiepen zich in het leven en het werk van deze twee bijzonder getalenteerde dichters, Sylvia Plath en Ted Hughes, en maken met de theatervoorstelling Sylvia & Ted een ode aan de kunst en de eeuwige liefde. Ook na de dood. De voorstelling is nog op meerdere plekken in het land te zien. 

Het Zuiden

Daarnaast scoorde Beaudil de rol van Regina in het stuk Het Zuiden van Theatergroep Suburbia dat wordt geregisseerd door Olivier Diepenhorst. De voorstelling is volgend jaar te zien. Data zijn nog onbekend.

Foto: Hessel Waalewijn