Terug naar overzicht

24 januari 2020 | Nieuws

Beaudil Elzenga kruipt in de huid van Janis Joplin

Ze werd gepest, won de wedstrijd van lelijkste jongen van de school, vluchtte naar de grote stad en ontdekte daar dankzij haar waanzinnige stem de mannen. En de vrouwen. Ze doopte zichzelf onder in drugs, drank, blues, seks en geweld en stierf op 27-jarige leeftijd aan een overdosis. Beaudil Elzenga, oud-genomineerde Piket Kunstprijzen, heeft een voorstelling gemaakt over de bekende zangeres Janice Joplin. Vanaf 19 februari tot 25 april toert ze door het hele land met de muziektheatervoorstelling JANIS.

Precies 50 jaar later na het overlijden van Janis Joplin brengt de 27-jarige Beaudil samen met twee muzikanten een ode in woord en muziek aan haar: de jonge vrouw met butsen, kraters en krassen met wie Elzenga graag gevallen was. Met Janis keert ze terug naar het Zeeuwse, waar haar roots liggen, en maakt ze haar eerste eigen muziektheatervoorstelling, geïnspireerd op het leven en werk van de beroemde Amerikaanse zangeres. Lees hier meer over de voorstelling en hier.

Bak met ervaring

Beaudil groeide op in Middelburg en vertrok op 16-jarige leeftijd naar de Randstad om haar droom om actrice te worden waar te maken. Ze studeerde in 2016 af aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde zij onder andere bij Toneelgroep de Appel en Dégradé, als actrice en danser/performer. In 2016 werd zij genomineerd voor de Piket Kunstprijzen (categorie toneel). Ze speelde de hoofdrol in de bekroonde kortfilm Aimee die de Topkapi Films Fictie Prijs won voor beste fictie kortfilm. En door haar beruchte gastrol in GTST werd zij in 2018 genomineerd voor de Zilveren Televizier-Ster.

In onderstaand fragment vertelt Beaudil zelf over haar nieuwste project.

Bekijk alle speeldata van Janis hier. 

Foto: Lex de Meester