Terug naar overzicht

05 december 2016 | Nieuws

Bekijk het videoverslag van de uitreiking 2016!

Onze filmmakers hebben weer meters film volgeschoten met de mooiste beelden van de uitreiking van de Piket Kunstprijzen 2016! Bekijk het filmpje:

Uitreiking Piket Kunstprijzen 2016

Lees meer over de winnaars van 2016

Visies op de toekomst

“Ze exposeren zich suf.” “Werken met jonge kunstenaars zit in ons DNA.” En: “Nieuwe ideeën zijn belangrijk om het kunstklimaat levend en vitaal te houden.” Slechts enkele kenmerkende uitspraken uit het allereerste panelgesprek tijdens de uitreiking van de Piket Kunstprijzen 2016, die dit jaar in het teken stonden van drie vrouwelijke winnaars.

Ten overstaande van een volle zaal in Theater aan het Spui vertelden maandagavond 21 november vier visiemakers uit het veld hun kijk op kunst en talentontwikkeling. Presentator Marcel Verreck voelde de pannelleden (Leo Spreksel, artistiek directeur Korzo theater, Joris Wijsmuller, wethouder cultuur en stadsontwikkeling, Marieke Schoenmakers, directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Cees Debets, directeur Theater aan het Spui) aan de tand.

‘Jonge makers tonen parameters van de toekomst’

Zo zei Leo Spreksel – tevens de totaal verraste winnaar van de Piket Juryprijs dit jaar – over het belang van jonge kunstenaars: “Dan zie je de parameters van wat er in de toekomst gaat gebeuren.” Daar komt volgens hem bij dat Den Haag als kunststad gegroeid is: “Toen ik begon om jonge makers naar Korzo te halen, waren ze er niet. Nu wel. In Den Haag kun je wonen, leven en werken. Dat is heel belangrijk.”

‘Vernieuwing is belangrijk’

Joris Wijsmuller, wethouder van onder meer cultuur, onderstreepte het belang van groei en vertelde dat de gemeente inzet op talentontwikkeling: “Kunst is vernieuwing, en dat is belangrijk. We hebben een broedplaatsenbeleid, we bieden kruisbestuiving. We werken samen met kunstvakopleidingen.”

‘Schijt aan disciplines’

Cees Debets, directeur van Theater aan het Spui, ziet een generatie kunstenaars opgroeien “die schijt hebben aan disciplines. Die hybride kunstvorm moet doorgroeien.” En hij reageerde ook op de landelijke politiek: “Er lag een panklaar idee om het cultuurbudget te verhogen, maar de minister weigert dat. Dat is een enorme aantasting van het zorgvuldig opgebouwde culturele bestel van Nederland.”

‘Durf te falen’

En hoe hou je je nou staande als jonge kunstenaar tegenwoordig? Daar wisten de panelleden nog wel wat op te antwoordden. Debets: “Reken nergens op, maar doe het wel.” Marieke Schoenmakers, directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten: “Durf te falen.” Spreksel: “Wees vastberaden en heb een ongelofelijke dosis nieuwsgierigheid.”

Tijdens de uitreiking trad singer-songwriter Koosje Sekreve op. Ze zong onder meer een bewerking van Nancy Sinatra’s Bang Bang, beluister ‘m hieronder: