Terug naar overzicht

15 augustus 2022 | Nieuws

Billy de Walle scoort rollen in grootse producties

Billy de Walle, genomineerde Toneel, behoort tot de cast van de grootse muzikale voorstelling Hollands Hoop en scoorde zijn eerste hoofdrol in Erik of het klein insectenboek dat later dit jaar te zien is in de theaters. Hij had de tweede nominatie voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel niet zien aankomen. “Dat was echt een verrassing”, zegt Billy. De jury gaf aan het ‘prettig te vinden dat hij zonder al te veel zelfpromotie opvalt door gewoon heel goed te spelen’. “Dat is een prachtig compliment”, vindt de acteur.

Billy kijkt uit naar de zomer en het najaar waarin hij te zien is in mooie en grootse producties. Voor de theaterversie van de populaire tv-serie Hollands Hoop vertoeft hij de hele zomer in Groningen. De muziektheatervoorstelling wordt gespeeld op de set van de serie, boerderij Hoog Hammen in Overschild. “Dat wordt spectaculair”, zegt Billy. “Het is een grappig, duister en ook zeer spannend verhaal.”

Hollands Hoop is te zien van 17 augustus tot 11 september. De cast, die onder meer bestaat uit Marcel Hensema, Megan de Kruijf en Janne Schra, staat niet alleen op het podium. Een 27-koppig orkest zorgt voor de muzikale omlijsting. Dat hij het podium deelt met bekende namen vindt Billy alleen maar leuk. “Wat ik altijd wel spannend vind, is om met een nieuwe groep collega’s samen te werken. Ik ben van nature best wel verlegen.” Bezoekers van de voorstelling komen eerst langs de boerderij waar ook de serie zich afspeelde. “Dat is een kleine experience vooraf, maar je hoeft de serie niet gezien te hebben om het verhaal te begrijpen”, zegt Billy.

Uitdagend personage

Hij speelt de rol van Pepijn, de zoon van Marcel Hensema. In de serie neemt Martijn Lakemeier deze rol voor zijn rekening. Billy neemt de rol over met een twist. “Ik ga Martijn niet nadoen. Het is een uitdagend personage: iemand die aanschopt tegen vaste patronen.” De serie gaat over drugs, geweld en intriges in de polder. De theatervoorstelling draait om een crimineel die wordt opgepakt, waarbij wordt getracht om hem zijn daden te laten bekennen. “Zummerbühne maakt ieder jaar een grote voorstelling en dit jaar is dat Hollands Hoop”, vertelt hij. “Voor mij persoonlijk is het een van de grootste producties waarin ik heb gespeeld.” Hoewel het om een muzikale productie gaat en Billy zelf ook deel uitmaakt van de band Springtide, zal hij geen muziek maken. “Dat past niet bij de rol en dat is niet erg. Dan kan ik mij focussen op het spelen.”

Foto’s Nienke Maat

‘Genot om te spelen’

Eerder dit jaar speelde hij in de voorstelling Supernormaal van HNTjong. “Oorspronkelijk zou ik hierin te zien zijn met mijn broer Moos, maar hij werd aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam en kon dit niet meer inpassen in zijn schema.” Billy vond het ‘een genot om te spelen’ in Supernormaal, een een montagevoorstelling met allerlei korte scenes die naast elkaar bestonden. “Het waren scènes waarin telkens het normatieve werd bevraagd. Heel interessant om dat voor jonge mensen te mogen spelen. Aangezien Moos niet mee kon doen werd hij vervangen. Uiteindelijk speelden we de voorstelling met zijn drietjes: Jelle Hoekstra, Roben Mitchell van den Dungen Bille en ik. De regie was in handen van Loek de Bakker. Ik ben heel erg blij met dit project en volgens mij heeft het een grote rol gespeeld in mijn nominatie.” 

Billy hoopt in de toekomst wel met Moos op het podium te staan, maar ook het toneel delen met zijn vader Stefan de Walle staat hoog op het verlanglijstje. “Eerst ga ik spelen met mijn moeder, actrice Esther Scheldwacht, in Erik of het klein insectenboek. Zij neemt de rol over van Antoinette Jelgersma. Ik kijk er nu al naar uit om door mijn moeder, een spin in het stuk, te worden opgegeten”, zegt Billy.

Eerste hoofdrol

Erik of het klein insectenboek is gebaseerd op het gelijknamige boek van Godfried Bomans, maar het verhaal is door HNTjong in een modern en muzikaal jasje gestoken. Zelfs het klimaatvraagstuk wordt erin verwerkt. Het kostuumatelier maakt spectaculaire kostuums en ook Emma Vermeulen, genomineerde in de categorie Toneel 2021, speelt mee. De HNTjong-voorstelling is te zien van 10 december tot en met 5 maart 2023 in diverse theaters in Nederland. Eerder ging de voorstelling niet door vanwege corona. “Dat hadden we wel verwacht, maar ik heb ontzettend veel zin om het af te maken. Het is mijn eerste hoofdrol.” Dat hij zoveel kansen krijgt bij HNTjong, vindt hij geweldig. “Ik wilde daar dolgraag stagelopen en dat lukte bij De vrekkin. Ik heb veel aan HNTjong-regisseur Noël Fischer te danken en aan dramaturg Martine Manten. Ik kan altijd bij hen aankloppen voor advies.” Martine Manten was de winnaar van de Piket Juryprijs 2021. Billy kijkt uit naar de première en rust na Hollands Hoop een maandje uit om fris te starten met de repetities. “Het is een pittige rol, want ik sta continu op het podium. Het is iets compleet anders dan dat ik tot nu toe heb gedaan”, aldus de acteur.

Foto: Hessel Waalewijn