Terug naar overzicht

19 oktober 2020 | Nieuws

Billy de Walle speelt in beestachtige familievoorstelling

In de kerstvakantie van 2020 komt het wereldbekende boek van Godfried Bomans, Erik of het klein insectenboek naar het theater. HNTjong brengt in samenwerking met Stadsschouwburg Utrecht dit verhaal op een visuele en muzikale manier tot leven met een groots decor, topacteurs, dansers en reusachtige voorbij vliegende vlinders. Genomineerde (Toneel) Billy de Walle speelt de rol van Erik

Het verhaal

Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Gekrompen tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in stadspark de Wolleweide. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan flatgebouwen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen. Erik ontmoet bekakte wespen, danst met de hiphophommel en slaapt in een slakken-Airbnb. Gaandeweg ontdekt Erik steeds meer dat de insecten grote moeite hebben met overleven. Overal ligt afval en mensen spuiten pesticiden. Kan Erik zichzelf en de insecten uit deze grote problemen redden?

Leerzaam

Erik of het klein insectenboek brengt naast een groots visueel decor met animaties een leerzaam thema naar het theater. Zo zullen o.a. klimaatverandering, bijensterfte en zwerfafval onderdeel zijn van zowel de voorstelling als het educatieprogramma rondom de voorstelling. Er zijn door de hele schouwburg objecten te vinden, interactieve opdrachten te doen en er is i.s.m. Naturalis Biodiversity Center een verdiepingsproject opgesteld dat in het theater te zien zal zijn.

Cast

Naast de cast, die naast Billy de Walle bestaat uit Emmanuel Ohene Boafo, Soumaya Ahouaoui, Mark Rietman, Billy de Walle, Antoinette Jelgersma en Emma Vermeulen, zullen verschillende dansers onder choreografie van Shailesh Bahoran IRC – Illusionary Rockaz Company onderdeel zijn van de voorstelling.

Het artistieke team won verschillende prijzen, waaronder Zilveren en Gouden Krekels. Roos Veenkamp en Thomas Rupart tekenden eerder voor spectaculaire decors bij HNTjong (o.a. De Vrekkin en Trojan Wars). Schrijver Jibbe Willems keert terug bij HNTjong na eerdere successen zoals Lord of the Flies en Leo≤na. Kostuums en animatie worden verzorgd door Sacha Swiers en Catharina Scholten die eerder samen een Zilveren Krekel wonnen voor Revolutions van HNTjong.

Samenwerking

Elk jaar maakt de Stadsschouwburg Utrecht i.s.m. met een Nederlands jeugdtheatergezelschap een grote familievoorstelling. Deze traditie bereikt dit jaar haar eerste jubileum. Voor de vijfde editie werken HNTjong, die alle jeugd en jongerenvoorstellingen bij Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Noël Fischer verzorgt, en Stadsschouwburg Utrecht samen om een grootse familievoorstelling te tonen tijdens de kerstvakantie van 2020. De voorstelling is te zien van 22 tot 30 december in Utrecht en op 2 en 3 januari in De Koninklijke Schouwburg Den Haag.

Foto: Hessel Waalewijn