Terug naar overzicht

03 november 2022 | Nieuws

Billy de Walle en Emma Vermeulen spelen in eigentijdse theaterversie Erik of het klein insectenboek

 Erik of het klein insectenboek komt van 10 december tot 5 maart 2023 in een eigentijdse versie naar de theaters. Billy de Walle, genomineerde Piket Kunstprijzen 2022 (Toneel), speelt de hoofdrol en schittert samen met zijn moeder Esther Scheldwacht op het podium. Ook oud-genomineerde Emma Vermeulen (Toneel) speelt mee in deze voorstelling. 

Erik of het klein insectenboek is naar 2022 getrokken door ook aandacht te besteden aan thema’s als klimaatverandering, bijensterfte en zwerfafval. Deze familievoorstelling, voor iedereen vanaf 8 jaar, zit vol kleurrijke animaties en kostuums, bekende acteurs, verschillende dansers en voorbij vliegende vlinders. Erik of het klein insectenboek is gemaakt door Gouden Krekel winnaars Noël Fischer (regie) en Jibbe Willems (tekst). De voorstelling is in de kerstvakantie te zien in Stadsschouwburg Utrecht en tourt daarna t/m februari door het heel Nederland.

Hier gaat het over

Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Gekrompen tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in stadspark de Wolleweide. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan flatgebouwen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen. Erik ontmoet bekakte wespen, danst met de hiphophommel en slaapt in een slakken-Airbnb. Gaandeweg ontdekt Erik steeds meer dat de insecten grote moeite hebben met overleven. Overal ligt afval en mensen spuiten pesticiden. Kan Erik zichzelf en de insecten uit deze grote problemen redden?

Leerzaam

Erik of het klein insectenboek brengt met de moderne versie van het boek een bijzonder thema naar het theater. De aandacht voor het milieu, zorgen voor anderen en voor je directe leefomgeving staan centraal. Naast de voorstelling is er i.s.m. Naturalis Biodiversity Center een insectenboekje gemaakt dat in alle theaters te krijgen is. Bij de voorstellingen in Stadsschouwburg Utrecht en de Koninklijke Schouwburg Den Haag zijn de foyers omgebouwd tot een eigen insectenboek met diverse installaties van de bij, de mier, de vlinder, de spin, de kakkerlak en de doodgraver. Het publiek doorloopt een parcours en wordt aan de hand van verschillende doe-, denk-, en maakopdrachten uitgedaagd om zich tot dat kleine, rijke, verborgen insectenleven te verhouden.

Cast en crew

De titelrol wordt gespeeld door acteur en muzikant Billy de Walle, daarnaast spelen André Dongelmans (de Luizenmoeder), Soumaya Ahouaoui (Marokkaanse Bruiloft), Esther Scheldwacht, Emma Vermeulen en Hein van der Heijden verschillende insecten. De choreografie is in handen van Zilveren Zwaan winnaar Shailesh Bahoran van IRC – Illusionair Rockaz Company met o.a. de dansers Deion Holwijn en Marchano Sarijoen

Het artistieke team won verschillende prijzen, waaronder Zilveren en Gouden Krekels. Noël Fischer won met Trojan Wars in 2022 de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Roos Veenkamp en Thomas Rupart tekenden eerder voor spectaculaire decors bij HNTjong (o.a. de prijswinnende voorstelling Trojan Wars). Schrijver Jibbe Willems keert terug bij HNTjong na eerdere successen zoals Lord of the Flies en Leo≤na. Kostuums en animatie worden verzorgd door Sacha Swiers en Catharina Scholten die eerder een Zilveren Krekel wonnen voor Revolutions van HNTjong.

Samenwerking en tour

Elk jaar maakt de Stadsschouwburg Utrecht i.s.m. met een Nederlands jeugdtheatergezelschap een grote familievoorstelling. Dit jaar werken HNTjong, die alle jeugd en jongerenvoorstellingen bij Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Noël Fischer verzorgt, en Stadsschouwburg Utrecht samen een familievoorstelling te tonen tijdens de kerstvakantie van 2022. De voorstelling is te zien van 21 t/m 30 december in Stadsschouwburg Utrecht, donderdag 22 december is de première en speelt daarna in heel Nederland. 

Bekijk hier de speellijst en koop kaarten!

Hoofdfoto: Rechts Emma Vermeulen en Billy de Walle samen op het podium. Foto Bas de Brouwer