Terug naar overzicht

22 juni 2022 | Nieuws

Bram Suijker genomineerd voor gerenommeerde toneelprijs Louis d’Or

Bram Suijker, voormalig winnaar van de Piket Kunstprijzen (Toneel, 2017)  is genomineerd voor de belangrijkste toneelprijs van Nederland: de Louis d’Or. Dat werd maandagavond bekendgemaakt door de jury van de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt. De uitreiking van de Toneelprijzen vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 11 september. “Ik had dit niet zien aankomen”, zegt Bram, die ‘blij en verrast is met de nominatie’. 

Bram Suijker viel op bij de jury door zijn spel in Trojan Wars van HNTjong & Het Nationale Theater. “Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden”, schrijft de jury in het rapport. “Met zijn rol in Trojan Wars brengt hij je tot voor Christus, hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af. Hij is van niemand, maar zorgt voor velen. Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus.” Trojan Wars is van 6 tot en met 10 juli weer te bekijken in de Koninklijke Schouwburg. Eerder werd Bram genomineerd voor de Arlecchino, beste bijrol. Dat was in 2018. Ook oud-genomineerde Vanja Rukavina (2017) en voormalig Toneel-winnaar (2020) Tessa Jonge Poerink van de Piket Kunstprijzen spelen in deze voorstelling. “In het juryrapport staan ook verwijzingen naar Slachthuis 5 waarin ik ook speel”, vertelt Bram. “Maar het maakt mij natuurlijk geen bal uit voor welke rol ik ben genomineerd. Een nominatie is een nominatie.” 

Overige genomineerden

Naast Bram zijn Jacob Derwig (Verdriet is het ding met veren, Theater Rotterdam) en Jan-Paul Buijs (BAAAAAA, Circus Treurdier) genomineerd voor een Louis d’Or. Dat is de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. “Overweldigend om samen met hen genomineerd te zijn”, zegt Bram, die vanaf september ook weer te zien is in Slachthuis 5. ,,Ik ga in het najaar ook twee maanden lesgeven op de Toneelacademie in Amsterdam. Een experiment, maar daar heb ik veel zin in.” Onlangs regisseerde hij ook een afstudeervoorstelling van een van de studenten van deze opleiding. “Ik hou ervan om veel verschillende dingen te doen.” Er komen ook twee tv-series aan, maar daar kan hij op een later moment pas meer over vertellen.

De Theo d’Or wordt uitgereikt aan een actrice in de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Charlie Chan Dagelet (Mamma Medea, Theatergroep Suburbia), Sien Eggers (Sartre & De Beauvoir, Het Zuidelijk Toneel) en Janni Goslinga (De dokter, ITA Ensemble) zijn hiervoor genomineerd. Daarnaast zijn er nog de prijzen voor de Colombina (vrouwelijke bijdragende rol) en de Arlecchino (mannelijke bijdragende rol). Die Colombina-genomineerden zijn Denise Aznam (Lichter dan ik, Korthals Stuurman Theaterbureau), Wendell Jaspers (Een meeuw, Toneelgroep Maastricht) en 
Helen Kamperveen (What is Love, Theater Utrecht & DOX). Deze voorstelling werd geregisseerd door Casper Vandeputte. Hij werd in 2015 genomineerd voor de Piket Kunstprijs in de categorie Toneel. Ook Ilke Paddenburg heeft een nominatie te pakken voor haar rol in De dokter van ITA Ensemble. Arlecchino-genomineerden zijn: Mark Kraan (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, Theateralliantie), Majd Mardo (Age of Rage, ITA Ensemble) en Dries Vanhegen  (Een meeuw, Toneelgroep Maastricht).

De jury

De Nederlandse Toneeljury 2022 bestaat uit Hadassah de Boer (voorzitter), presentator, programmamaker| Marjorie Boston, programmeur De Schuur en directeur RIGHTABOUTNOW INC.| Rehana Ganga, programmamaker Het Nationale Theater | Bram Jacobs, programmeur Parktheater Eindhoven | Sander Janssens, journalist NRC en Theaterkrant | Christiaan Mooij, artistiek coördinator Meervaart, regisseur | Fabian Pikula, programmeur Chassé theater | Marijke Schaap, stafdocent Master Creative Producing (AHK) | Dianne Zuidema, directeur Schouwburg Amstelveen.

De uitreiking van de VSCD-toneelprijzen vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de slotavond van het Nederlands Theater Festival in Internationaal Theater Amsterdam op 11 september.