Terug naar overzicht

13 juni 2019 | Nieuws

Bram Suijker genomineerd voor toneelprijs Arlecchino

Bram Suijker, voormalig winnaar van de Piket Kunstprijzen (toneel), is genomineerd voor toneelprijs Arlecchino voor zijn rol in We zijn hier voor Robbie van Het Nationale Theater in samenwerking met de Theateralliantie. Dat is vandaag bekendgemaakt door de VSCD Toneelprijzen. De winnaars worden op zondag 15 september bekendgemaakt tijdens het Gala van Het Nederlands Theater in Amsterdam.

De Nederlandse Toneeljury over de nominatie: “Bram Suijker geeft in We zijn hier voor Robbie een fenomenaal charmante uitzondering vorm. Hij dendert als zoon van de familie – al moonwalkend – onverschrokken door het familieconstruct heen. Met een consequente, vormvaste benadering en een expressieve eerlijkheid verwordt zijn positie als outsider tot een aantrekkelijke norm. Suijker presenteert de menselijke onkunde tot conformeren als een kleurrijk tableau. Hij is het kloppend hart van de familie én van de voorstelling.”

De Arlecchino is de prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol. Naast Suijker zijn ook acteurs Mark Kraan (Cinema) genomineerd en Phi Nguyen (Alles van waarde). 

Alle overige genomineerden

De genomineerden voor de Louis d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, op een rij: Joris Smit (De wereld volgens John, Het Nationale Theater) en Ramsey Nasr voor Een klein leven (Internationaal Theater Amsterdam). Genomineerd voor de Theo d’Or, de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol zijn: Hannah Hoeksta ( People, Places & Things , Toneelgroep Oostpool), Hanne Arendzen (Van de koele meren des doods , Hummelinck Stuurman Theaterbureau), Astrid van Eck (Het temmen van de feeks , Toneelschuur Producties) en Kristien de Proost ( All Inclusive , Campo in coproductie met Frascati Producties). PTot slot de Colombina-genomineerden op een rij. Deze prijs is de vrouwelijke tegenhanger van de Arlecchino. Joy Delima ( Onze Straat , Het Nationale Theater, Adelheid+Zina), Ariane Schluter ( People, Places & Things , Toneelgroep Oostpool) en Rosa van Leeuwen ( Wie is er bang voor Virginia Woolf ?, Dood Paard).

Over de VSCD -prijzen

De Theo en Louis d’Or en de Colombina en Arlecchino zijn de Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD Toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt. De nominaties bekend gemaakt voor de Mimeprijs en de Jeugdtheaterprijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

 

Foto: Kurt van der Elst