Terug naar overzicht

15 november 2016 | Nieuws

Bram Suijker in de prijzen bij 48HR Film Project Leeuwarden

Bram Suijker, genomineerde toneel 2016, is in de prijzen gevallen met zijn bijdrage aan de korte film ‘Giraffe’ voor het 48HR Film Project in Leeuwarden. Hij sleepte onder meer een beeldje voor ‘Beste Acteur’ in de wacht.

Over 48HR Film Project

Het 48 Hour Film Project is een wedstrijd voor de beste korte film gemaakt binnen 48 uur. In die tijd moeten filmmakers een script schrijven, de film opnemen en monteren. Ook krijgen de deelnemers een verplicht genre en personage toegewezen. Voor Leeuwarden was het verplichte personage een onderbroekenmodel en het verplichte voorwerp een cactus. Ook moest de zin: “Kijk om je heen. Denk je dat we daar de mensen voor hebben?!” in de film worden verwerkt.

Het project komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het in 2001 voor het eerst het licht zag. Inmiddels doen ruim 130 verschillende steden mee. De beste film van elke stad wordt vertoond tijdens de jaarlijkse 48 Hour Film Project finale in de Verenigde Staten. Als een film daar een prijs wint, wordt hij gedraaid op het filmfestival van Cannes.

Waar gaat de film over?
“De film gaat over een sekslijn voor mensen die opgewonden raken van dieren. Na een tijdje brainstormen over de plot kwam ik met het idee. In de film bellen mensen naar een bedrijf en dan doen de medewerkers daar het dier na dat ze willen horen. Als mensen bellen voor giraffes, weet niemand hoe ze die na moeten doen. De omzet keldert natuurlijk, want ze kunnen dat dier niet nadoen. Ze gaan in het gebouw in retraite omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Het is jammer dat de film zo kort was, het mocht maar maximaal zeven minuten zijn. We hadden zo’n leuke dag!”

Dat klinkt echt hilarisch. Is er ook een grap die de film niet haalde?
“Ja, er is een beller die niet om een dier, maar ‘jungle’ vraagt. Dan legt iedereen z’n beller tegen z’n schouder, en doen ze allemaal als een gek een beest na. Die beller komt klaar en dan kan iedereen weer door met hun eigen beller, die bijvoorbeeld een koe of een aap heeft besteld.”

Hoe was het om te doen?
“Heel erg leuk. Vanaf het moment dat we het idee hadden begon iedereen mee te rollen. En toen ging het vanzelf. We hadden al de hele avond gebrainstormd dus toen we de volgende dag moesten filmen was ik al heel erg voorbereid.”

‘Giraffe’ wint prijzen

De film van regisseur Janne Schmidt won maar liefst tien van de nominaties. Behalve Beste Acteur (Bram Suijker!) ontvingen de makers ook de volgende prijzen: Beste Actrice, Beste Regisseur, Beste Scenario, Beste gebruik van Genre, Publieksprijs blok B en ook nog Beste Film. Met het winnen van de categorie ‘Beste Film’ mag Giraffe Leeuwarden vertegenwoordigen op het jaarlijkse prijzengala van 48HR Film Project, Filmapalooza, volgend jaar maart in Seattle, Washington.

In totaal deden 33 teams mee in Leeuwarden. Afgelopen weekend werden de films vertoond tijdens het Noordelijk Filmfestival.

Bekijk de Facebookpagina van Giraffe

Bekijk Brams profielfilmpje

Update 13 maart 2017: Giraffe opnieuw bekroond

“Het is feest!!” Dat valt te lezen op de Facebookpagina van Bram, die vermeldt dat de film opnieuw is bekroond. Dit keer viel de film in de prijzen tijdens de wereldwijde finale van het 48HR Film Project die plaatsvond in Seattle in de Verenigde Staten. ‘Giraffe’ won twee prijzen: Best Writing, en de publieksprijs. In de categorie Beste Film behaalde de film de derde plek. In totaal deden 140 teams mee aan de wereldwijde finale. Chapeau!

Uiteraard is de cast en crew van ‘Giraffe’ heel trots en schrijft op Facebook: “Alle lieve en hardwerkende mensen die hebben meegewerkt aan deze te gekke film, 1000 maal dank! Zonder jullie was dit nooit gelukt. Giraffe voelt zich vereerd om met jullie te hebben gewerkt en heeft 48 uur met een glimlach van oor tot oor gestaan! P.S. Giraffe verlaat Seattle en boekt een ticketje Cannes.”

Bekijk de hele film hier