Terug naar overzicht

22 augustus 2019 | Nieuws

Bram Suijker repeteert voor glansrol in Sexual Healing

Acteur en oud-winnaar Bram Suijker van de Piket Kunstprijzen (toneel) is druk bezig met de repetities van Sexual Healing. De voorstelling is een mix van tv-format Ik vertrek en de film Teorema van Pasolini. Hij schittert naast acteurs als Ariane Schluter, Hein van der Heijden, Romana Vrede en Bram Suijker. Deze week vertrekt Suijker naar Frankrijk om te repeteren en videopnames te maken. De voorstelling gaat zaterdag 12 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

“Zeker een paar keer per week fantaseer ik over hoe anders te leven,” vertelt Jeroen De Man. “Mijn gezin verlaten, een nieuw gezinslid maken, een nieuw huis, een nieuwe maîtresse, een nieuwe stad of een totaal andere baan. Ik wil een stuk maken over mensen die de ballen hebben om alles anders te doen. Die op zoek gaan naar dat groenere gras van de buren. En daar misschien wel totaal teleurgesteld zullen raken, maar weten dat met risico’s nemen ook grote levensvreugde te behalen valt.”

Mix ‘Ik vertrek’ en Teorema

Sexual Healing is onder meer gebaseerd op het tv-format Ik vertrek ; een serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Waar gaan ze naar toe? Waarom en wat laten ze achter? De tweede inspiratiebron voor Sexual Healing is de film Teorema (1968) van Pasolini. In deze film ontvangt een Milanees gezin het bezoek van een geheimzinnige, engelachtige jonge man die met alle gezinsleden een seksuele relatie heeft. Hij verdwijnt even plotseling als hij gekomen is, maar het kortstondig bezoek heeft het effect van een katalysator: alle gezinsleden worden met hun verborgen verlangens geconfronteerd en zien hun wereld vol materialistische waarden in elkaar storten.

Het verhaal

In Sexual Healing vertrekt een gezin (Romana Vrede, Hein van der Heijden, Ariane Schluter, Bram Suijker en Mariana Aparicio Torres) naar Frankrijk om een zorgboerderij te beginnen. Alles loopt op rolletjes. De volstrekt uit elkaar gegroeide Nederlandse familie heeft zich hier weten te herpakken. Gebaseerd op het verhaal van Teorema staat er plotseling een jongeman op het erf (Emmanuel Ohene Boafo). Iedereen raakt van hem in de ban. Iedereen wil bij hem zijn, door hem worden bezeten. Zijn mystieke kracht heeft op elk gezinslid een aparte uitwerking.

Het schrijversduo

Jan Hulst en Kasper Tarenskeen schrijven en regisseren stukken over het epische en het alledaagse, de grote geschiedenis en persoonlijke geschiedenissen. Hun stijl is een verfrissende mash-up van melodrama en ironie, filmische beelden en droogkomisch spel; meeslepend en ontregelend tegelijk. Hulst en Tarenskeen maakten onder meer de The Woods (2015) en Scheeps-Horeca (2016, genomineerd voor de BNG Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X.) Daarna maakten ze (in coproductie met Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties) speciaal voor Oerol Festival de locatievoorstelling De Ilias (2016). In 2018 herschreven ze Romeo & Julia in opdracht van Toneelgroep Oostpool in regie van Marcus Azzini. Hierna volgde Assad (in coproductie met Frascati en Oostpool) (2019) en La Pretenza , die in september 2019 in première gaat.

Een cast met nominaties

Het Nationale Theater heeft voor deze voorstelling een mooie cast samengesteld waarvan afgelopen maand bekend werd dat drie van de zeven acteurs dit jaar zijn genomineerd voor de VSCD Toneelprijzen. Bram Suijker ( We zijn hier voor Robbie ) en Mark Kraan ( Cinema ) zijn genomineerd voor de Arlecchino, de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol. Ariane Schluter ( People Places & Things , Toneelgroep Oostpool) is genomineerd voor de Colombina, de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. De prijzen zullen op zondag 15 september 2019 worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Het gala is de jaarlijkse afsluiting van het Nederlands Theater Festival, dat dit jaar van 5 tot en met 15 september plaatsvindt in Amsterdam.

Speeldata en kaarten

De voorstelling is van 4 oktober t/m 7 december 2019 te zien in veel Nederlandse theaters. Première: zaterdag 12 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Kijk hier voor meer informatie en kaarten. 

Foto: Gordon Meuleman