Terug naar overzicht

12 september 2022 | Nieuws

Bram Suijker wint toneelprijs Louis d’Or

Bram Suijker, winnaar Piket Kunstprijzen 2017 in de categorie Toneel, heeft een van de belangrijkste toneelprijzen van Nederland in de wacht gesleept: de Louis d’Or. Dat werd zondagavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van VSCD Toneelprijzen tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

 “Ik ben overweldigd en ontzettend dankbaar. Ik heb zo ontzettend veel felicitaties gekregen en  daar loopt mijn hart van over”, zegt Bram. De Louis d’Or is de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. Bram kreeg deze prijs voor zijn rol in Trojan Wars van HNTjong & Het Nationale Theater. Deze voorstelling werd geregisseerd door Noël Fischer en ook oud-winnaar Tessa Jonge Poerink (Toneel, 2020) en oud-genomineerde Vanja Rukavina (Toneel, 2017) speelden een rol in deze voorstelling. Trojan Wars voorstelling werd ook beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. 

“Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden”, luidt het juryoordeel. “Met zijn rol in Trojan Wars brengt hij je tot voor Christus, hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af. Hij is van niemand, maar zorgt voor velen. Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus.”

De prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol (Theo d’Or) ging naar Hadewych Minis voor haar rol in Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool. Helen Kamperveen ontving voor haar rol in What is Love van Theater Utrecht & DOX de prijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol (Colombina). Majd Mardo ontving voor zijn rol in Age of Rage van ITA-Ensemble de prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol (Arlecchino).

Bram Suijker, derde van links, won de Louis D’Or. Foto: Anna van Kooij