Terug naar overzicht

08 januari 2021 | Nieuws

Casper Vandeputte komt met theaterthriller Het experiment

Vanaf februari is theaterthriller Het experiment te zien van Het Nationale Theater. De regie is in handen van Casper Vandeputte, oud-genomineerde van de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel. De voorstelling gaat over een een psychologisch machtsspel tussen een groep vrienden over een totaal uit de hand gelopen experiment op hun middelbare school. Het experiment gaat op 20 februari in première in Theater aan het Spui in Den Haag.

Het experiment geïnspireerd op de Duitse hitfilm Die Welle. Casper Vandeputte schrijft en regisseert na Bloedlink opnieuw een actuele en confronterende coming-of-age-voorstelling. In Het Experiment reconstrueren oud-klasgenoten een groepsexperiment uit hun schooltijd. Docent Vos zette een onderzoek op naar groepsgedrag, uitsluiting en discriminatie. Door sommige leerlingen werd dit alleen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoorde. Elke leerling heeft een eigen verhaal waarheid over wat er toen precies gebeurde en waarom. In Het Experiment stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op en ontstaat een heftige confrontatie.

Over Casper Vandeputte

Casper Vandeputte (35) maakte bij HNTjong de succesvolle producties Bloedlink (Zilveren Krekel) en De Gebroeders Leeuwenhart (selectie Nederlands Theaterfestival). Eerder dit jaar ontving hij de Toneelschrijfprijs voor Immens bij Theater Utrecht. Met zijn vaste team: Julian Maiwaild voor het toneelbeeld, Rebekka Wörmann voor de kostuums werkt hij weer samen aan Het Experiment .

Thematiek

Regisseur Vandeputte maakt voorstellingen die een reflectie zijn van de huidige tijdsgeest. Zijn voorstellingen voor Young Adults zijn altijd confronterend, in het moment en samen met acteurs vormgegeven. Zo ontstaat een actuele en confronterende voorstelling die je aan het denken zet. Het Experiment gaat in op het fascisme, de systematiek die erachter zit en hoe dat doorwerkt in de maatschappij.

Foto Hessel Waalewijn