Terug naar overzicht

06 mei 2016 | Nieuws

Casper Vandeputte wordt vaste gastregisseur Theater Utrecht

Onze genomineerden blijven stevig aan de weg timmeren. Zo wordt Casper Vandeputte (genomineerde toneel, 2015) vaste gastregisseur van Theater Utrecht. Tussen 2017 en 2020 gaat hij aan de slag bij het stadsgezelschap.

De komende jaren zijn de kernwoorden voor Theater Utrecht verbeelding, verbinding en verdieping, waarbij talentontwikkeling en maatschappelijke thema’s centraal staan. Eén van die talenten is regisseur Casper Vandeputte, die wel raad weet met hedendaagse veranderingen binnen de maatschappij. Hij maakte er de voorstelling Nieuwspoort over, voor het Nationale Toneel waar hij tussen 2013 en dit jaar aan verbonden was.

En hij vertelde al in zijn Piketprofiel hoe belangrijk hij het vindt om de werkelijkheid in zijn voorstellingen te trekken. “Als theatermaker wil ik niet alleen een reis binnen de repetitielokalen maken, maar ook daarbuiten op ontdekkingstocht gaan en mensen ontmoeten, nieuwe werelden ontdekken en die omzetten naar theater.”

Drie voorstellingen
Vandeputte regisseert drie voorstellingen. De solovoorstelling Nietzsche! met Vincent van der Valk, het locatieproject De eeuw van mijn grootvader, over de internering van zijn opa in Kamp Amersfoort, en het epische feuilleton The Family van Lodewijk de Boer. Samen met directeur Thibaud Delpeut neemt hij de randprogrammering van de Paardenkathedraal, de kleine zaal van het gezelschap, voor zijn rekening.

Het aanstellen van talenten zoals Vandeputte is één van de manieren waarop Theater Utrecht de komende jaren “nieuwe maatschappelijke inzichten en artistieke vergezichten” wil bieden als antwoord op de “fundamentele vragen van mensen in een gespannen tijdsgewricht”.

Agenda
T/m 4 juni speelt Het Nationale Toneel in Den Haag de voorstelling Fit to Fly, onder regie van Vandeputte.

Verder lezen
Lees ook het interview met directeur Thibaud Delpeut in NRC Handelsblad (maart 2016) en het interview met Casper Vandeputte in de special over 65 jaar Toneelacademie Maasstricht (p.12), waar hij zijn opleiding genoot.