Terug naar overzicht

25 januari 2019 | Nieuws

Choreograaf Astrid Boons presenteert Fields op CaDance Festival

Choreograaf Astrid Boons, winnaar van de Piket Kunstprijzen (dans) in 2017), komt tijdens het CaDance Festival met de gloednieuwe dansvoorstelling Fields. Op vrijdag 25 januari barst het festival twee weken lang los in Korzo theater en Theater aan het Spui in Den Haag. “Een eigen stuk maken geeft adrenaline”, zegt Boons.

Op 7, 8 een 9 februari is Fields te bewonderen in Korzo theater. “Ik blijf altijd zenuwachtig voor premières”, zegt Boons. “Dat is het moeilijkste moment: om met iets nieuws naar buiten te komen en dat aan het publiek te laten zien. Daarom heb ik bijvoorbeeld afgelopen zaterdag al een open studio gehouden om al iets te laten zien. Maar het geeft ook een kick als je iets hebt afgeleverd.”

Vervolg op Vestige

Fields is een vervolg op het zeer succesvolle duet Vestige waar zij ook zelf in mee heeft gedanst. Deze productie is in 2017 door Het Parool uitgeroepen tot een van de vijf beste dansvoorstellingen van dat jaar. In datzelfde jaar heeft Boons de BNG Dansprijs in de wacht gesleept. “In Vestige stond centraal wat er gebeurt als de menselijkheid het lichaam verlaat. Dan blijft er slechts een omhulsel over. Fields neemt dit lege lichaam als uitgangspunt: hoe kan je dit omhulsel weer vervormen tot iets compleets. Dus terugkomen tot een soort van originele versie.” Dansers David Ledger, Caroline Mancuso, Karolina Szymura en Christian Nuiste dansen mee in deze productie van Boons. Zelf neemt zij dit keer alleen de choreografie voor haar rekening. 

‘Ik wil een andere kant van mezelf ontdekken’

De choreograaf-en danseres heeft een enorme staat van dienst. Zo danste zij onder meer bij topgezelschappen als NDT 2 en de Göteborgs Operans Danskompani. Tegenwoordig legt Boons zich meer toe op choreografie. “Dat is een heel proces geweest. Ik wil een andere kant van mezelf ontdekken. Dat heeft er ook mee te maken dat ik met de beste mensen heb mogen werken als danseres. Op een gegeven moment dacht ik ‘waar kan ik nu nog naartoe’?”
Het zelf maken van voorstellingen is ‘verslavend’, geeft ze toe. Vanuit het productiehuis van Korzo, waaraan Boons is verbonden, krijgt de choreograaf alle steun. “ Stacz Wilhelm, artistiek leider van het CaDance Festival, zegt nooit hoe ik het moet doen, maar beschrijft gewoonweg wat hij ziet. Die mentale steun is heel fijn. Ik voel veel vertrouwen.”

Tournee in herfst

Fields komt nog terug na de première op het CaDance Festival. “We gaan toeren in de herfst van 2019. De data hoop ik zo snel mogelijk bekend te maken”, besluit Boons.