Terug naar overzicht

29 april 2022 | Nieuws

Claire brengt fantasiefiguren tot leven in Over Nachten

Claire Hermans voelt een gezonde spanning voor de première van kindervoorstelling Over Nachten op zondag 1 mei in Theater Rabarber in Den Haag. “Maar na de eerste scène is dat gevoel weg”, zegt Claire, oud-genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Dans in 2017. Beaudil Elzenga (oud-genomineerde Toneel, 2016) neemt de regie voor haar rekening. Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door Stichting mr. F.H. Piket en de gemeente Den Haag.

Transformatie met alledaagse voorwerpen

Basis van de voorstelling is het boek Wonderlijke Nachten van Godfried Bomans. Het verhaal gaat over de kleine jongen Jacob. Hij komt een kabouter tegen met wie hij de meest wonderlijke, nachtelijke avonturen beleeft. De kabouter en een ‘rits aan figuren’ die Jacob ’s nachts tegen het lijf loopt, worden gespeeld door Claire. Het kleine jongetje wordt gespeeld door acteur Jacob de Groot, die ook de muziek in de voorstelling voor zijn rekening nam. “Het jongetje verzint allerlei personages die ik tot leven breng”, vertelt Claire. “Zo speel ik een tinnen mannetje, een keizer en een indiaan. Ieder karakter heeft een andere fysiek en stem.” De verbeelding speelt ook een rol op het toneel. “Ik transformeer met alledaagse voorwerpen, zoals een kanten gordijntje of een omgekeerde prullenbak op mijn hoofd”, legt Claire uit. “Het wordt geen grote verkleedpartij.”

Veelzijdig

De dansachtergrond van Claire komt in deze fysieke rol goed van pas. “Mijn veelzijdigheid is mijn kracht. Ik wil in de toekomst meer zingen, acteren gecombineerd met dans.” Over Nachten is de eerste professionele voorstelling waarin voor haar al deze facetten samenkomen. Leuk detail is dat Claire in het verleden ook acteerlessen volgde bij Rabarber. “Acteren is een oude vriend.”

Beaudil moedigde haar aan om auditie te doen voor de rol in haar voorstelling. Claire twijfelde in eerste instantie twijfelde omdat zij moeder is geworden van een tweeling. “Ik ben toch gegaan onder het mom van ‘een dagje een workshop doen’, maar Beaudil vroeg mij na de auditie of ik toch niet de rol wilde spelen.” Claire is blij dat ze deze kans met beide handen heeft aangegrepen. “Het is heerlijk om weer te werken. Ook was de samenwerking met Beaudil heel fijn. Zij heeft mij ontzettend goed begeleid en in mijn kracht gezet”, vertelt Claire. Over Nachten werd mede gefinancierd door Stichting mr. F.H. Piket. In het jubileumjaar 2018 van de Piket Kunstprijzen heeft de stichting budget ter beschikking gesteld voor samenwerkingsprojecten van (oud)-genomineerden uit verschillende disciplines. Over Nachten is zo’n project dat in aanmerking kwam voor financiële steun.

‘Kinderlijk, maar niet kinderachtig’

  1. Over Nachten is van 1 tot 7 mei te zien bij Theater Rabarber aan de Bilderdijkstraat 35 in Den Haag. “Het is een kindervoorstelling voor 4-plussers, maar Over Nachten is ook plezierig voor volwassenen en oudere kinderen. Het is kinderlijk, maar niet kinderachtig. Zo komt het mooie taalgebruik van Bomans terug en is de muziek waanzinnig”, geeft Claire als voorbeeld. “Geef me maar meer van dit soort rollen”, zegt Hermans, die later dit jaar in de voorstelling Boom! van plan d- te zien is. Een spannende meedoe- en ontdekkingstocht door de wereld van de bomen. Dans, acrobatiek, livemuziek en onverwachte ontmoetingen nemen je mee in een wandeling vol fantasie en humor. ‘’We treden op in parken in Nederland tussen april en oktober”. aldus Claire. “Het publiek loopt langs de scènes.”

Tekst: Tanja Verkaik
Foto: Hessel Waalewijn