Terug naar overzicht

15 juli 2022 | Nieuws

Concrete Exchange en Ei-Land op Unfair

Op de kunstbeurs Unfair in de Gashouder in Amsterdam presenteert Narges Mohammadi dit jaar haar nieuwste project. Een experiment met de titel Concrete Exchange. Ook Isa van Lier vertoont diverse kunstwerken van haar hand, waaronder het werk Ei-Land, Something in the Air en Kami Creatures. Unfair vindt van 15 tot 17 juli plaats.

Concrete Exchange bestaat uit twee delen. Het eerste is een theekopje met schotel en het tweede deel is de ruimte rondom de kop en schotel die massief is gemaakt. Het is dus een monument in positief en negatief, een vorm en een restvorm. Het monument in negatief is bedoeld om in de grond te installeren en is alleen van bovenaf te bekijken. De vrijgekomen aarde bij installatie van het monument in negatief wordt gebruikt om de sokkel van het monument in positief te vullen.

Concrete Exchange. Foto’s: Lotte van Uittert

Isa’s kunstwerken die te zien zijn. Foto’s Isa van Lier

Concrete Exchange is geïnspireerd door het principe van een kunstbeurs waar x m2 gelijk is aan x euro, en door hoe de fysieke ruimte in Amsterdam jaarlijks in waarde exponentieel stijgt vanwege grootstedelijke veranderingen. Het theekopje ziet Mohammadi als symbool tegen gentrificatie, omdat deze vaak gepaard gaat met de opkomst van hippe koffietentjes. Op Unfair wordt het monument in positief voor donatie aangeboden. Bewonersinitiatieven uit de Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) kunnen zich aanmelden voor deze oproep. Het monument in negatief wordt op Unfair ‘te koop’ aangeboden, maar dit werk kan men alleen kopen door uren te investeren in het bewonersinitiatief. De gevraagde tijdsinvestering staat gelijk aan de hoeveelheid tijd die Mohammadi en haar team hebben gestoken in het realiseren van het werk. Kijk voor meer informatie op de website.

Kijk hier voor meer informatie over Unfair.