Terug naar overzicht

27 juni 2023 | Nieuws

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend

De negen genomineerden voor de tiende editie van de Piket Kunstprijzen, de prijs voor jonge, veelbelovende kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel, zijn dinsdag bekendgemaakt. Een vakjury onder leiding van Amare-directeur Jan Zoet selecteerde Katarina Head, Menno Pasveer en Kamila Sipika (categorie Schilderkunst), Justin Brown, breakdance crew Heavy Hitters, Sophie Whittome (categorie Dans), Finn Borath & Boris de Klerk, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) en David Westera (categorie Toneel). De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 20 november in Theater aan het Spui in Den Haag. Nieuw in dit jubileumjaar is dat alle genomineerden een geldprijs ontvangen.


“De nominaties van de Piket Kunstprijzen in 2023 geven een veelzijdig en kleurrijk signaal af van hoe talentvol, divers, experimenteel en vernieuwend het brede kunsten- en makerspotentieel in Den Haag is”, zegt directeur Marie Jeanne de Rooij van de Piket Kunstprijzen. Genomineerde Menno Pasveer (Schilderkunst) is vereerd. “Deze nominatie is een enorme stimulans en biedt ruimte voor nieuwe mogelijkheden.”

De jury

Een vakjury kijkt welk talent eruit springt tussen al die jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag. Dit jaar bestaat de jury uit voorzitter Jan Zoet, directeur cultuurpaleis Amare in Den Haag, Lea van der Vinde (Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Amos Ben-Tal (danser en choreograaf OFFprojects), Erik Kaiel (danscollectief Arch8), John de Weerd (Zaal 3 en de Parade) en Ellen Goemans (actrice, docent en mentor HKU Acteursopleiding). Van der Vinde en De Vries over de genomineerden Schilderkunst: “Het zijn alle drie ‘echte schilders’ met veel potentie die in deze tijd waarin het zo vaak alleen maar over ‘likes’ gaat toch hun eigenheid vinden.”

Kaiel en Ben-Tal (vakjury Dans): “Het traject naar theater waar de Heavy Hitters mee bezig zijn, is bijzonder. Ze maken zichzelf kwetsbaar. Justin Brown is heel sterk en charismatisch. De verschillende stijlen die hij gebruikt gaan naadloos in elkaar over. Sophie Whittome van NDT 2 is volkomen natuurlijk op het toneel, zelfs in het meest extreme werk.”

Finn Borath en Boris de Klerk zijn volgens de vakjury Toneel ‘vernieuwend, gewaagd, slim, goed’. David Westera wordt geprezen om zijn ‘universele stijl’. Over ENT zegt de vakjury. “Ze zetten zich enorm in voor mensen die net afgestudeerd zijn. Ze proberen het competitieve element eruit te halen en juist te delen.”

Uitreiking

Per discipline (Schilderkunst, Dans en Toneel) selecteert de vakjury drie winnaars. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award gemaakt door een bijzondere kunstenaar. Vanaf dit jaar gaan de overige genomineerden niet langer met lege handen naar huis. Zij krijgen ieder 2.000 euro en een award.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Breakdance crew Heavy Hitters is een van de genomineerden in de categorie Dans. Foto: Juan Carlos Leal Roja/ Haags Hiphop Centrum