Terug naar overzicht

28 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (11): Beaudil Elzenga

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 11: Beaudil Elzenga.

Impact van de coronamaatregelen

De Haagse actrice Beaudil Elzenga, genomineerde in de categorie Toneel in 2016, had haar ‘ziel en zaligheid’ in de voorstelling JANIS gestopt. Tot haar grote verdriet gooiden de coronamaatregelen ook hier roet in het eten. De geplande voorstellingen gingen niet door. “Dat was echt een klap”, zegt Beaudil. “JANIS was helemaal mijn voorstelling. Die wilde ik zo graag maken.” Maar de voorstelling over de wereldberoemde zangeres Janis Joplin keert sowieso in 2021 terug in de theaters. “Er staan al reprisedata gepland. En gelukkig is het een kleine voorstelling met alleen mijzelf en twee muzikanten. Dat is agenda-technisch wel goed te regelen.” Beaudil gaf ook acteerlessen aan kinderen en jongeren bij Theaterschool Rabarber in Den Haag. “We werkten samen aan een voorstelling, maar dat kan nu ook niet doorgaan.” Daarnaast werkte Beaudil in de horeca. “De horeca is nu ook dicht, dus er zijn drie dingen weggevallen. Dat is echt onwijs balen.”

En nu?

Klussen en heel veel lezen, zo brengt Beaudil de tijd grotendeels door. “Samen met David (Geysen, oud-jurylid Piket Kunstprijzen) heb ik een kippenren gebouwd”, zegt ze met een lach. “Ik heb nu heel veel tijd om te lezen. Daar houd ik ontzettend van, maar normaal heb ik daar maar weinig tijd voor.” Ondertussen lopen de audities door, zij het digitaal. ‘’Ik maak selftapes. Dat is leuk om te doen, maar kost ook veel tijd. Ik heb onder meer audities gedaan voor een bioscoopfilm, een televisieserie en als stemactrice voor een digitaal boekenbedrijf.” Ze hoopt snel meer te horen, maar ook in de film- en televisiesector is het onduidelijk hoe en of filmopnames kunnen doorgaan.“ Hoe moet dat in de anderhalve-meter-samenleving?”, vraagt Beaudil zich ook af. “Kunnen wij ons werk weer oppakken na 1 juni? Ik vind het best spannend wat er nu gaat gebeuren.”

Toekomstplannen?

Het Zeeland Nazomerfestival, dat van 25 augustus tot 5 september 2020 zou moeten plaatsvinden op het Middelburgse Abdijplein is nog niet afgelast. ‘’Daar staan we tien keer met JANIS”, zegt Beaudil, die hoopt dat het door kan gaan. “Daarnaast ben ik in afwachting van klussen. Het wachten duurt ook langer, omdat niemand weet wat er na 1 juni gaat gebeuren.” Dat gevoel van ‘alle tijd van de wereld te hebben om creatief te zijn’ geeft op de een of andere manier ook druk. “Dat werkt voor mij persoonlijk niet goed. Het is nu vooral afwachten”, besluit de Beaudil.

Foto: Hessel Waalewijn