Terug naar overzicht

11 mei 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (13): Jos Nargy

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 13:  Jos Nargy.

Impact van de maatregelen

Jos Nargy, winnaar van de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel in 2018, heeft in coronatijd een maand ‘vrij genomen’ om tot rust te komen. “De druk werd wat te hoog, dus ik heb even niets gedaan en vooral veel gewandeld.” Veel geplande voorstellingen gingen of gaan niet door.” Op 2 juni staat Poeziebar XL op de agenda in de Koninklijke Schouwburg. “Er wordt gekeken of dit toch door kan gaan, maar dat is nog niet zeker”, vertelt Jos. Ook de Parade gaat deze zomer niet door. Jos zou daarvoor met de Poezieboys een voorstelling maken over dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek. “Een Nederlandse dichteres die in de jaren vijftig en zestig heel populair was in de po√ęziewereld, maar door de pers niet fijn werd behandeld.” Ten Harmsen van der Beek had vanwege de grote feesten die ze gaf het imago van een bohemien. Deze voorstelling komt er wel, maar pas volgend jaar. 

En nu?

“Ik heb dagelijks contact met Joep Hendrikx van de Poezieboys”, vertelt Jos. Ieder dag plaatsen zij een gedicht op social media ter inspiratie. Ook vlogt hij erop los onder de noemer Jos’s Wereld. Hij praat over van alles dat hem bezig houdt, van vleermuizen tot bedevaarten. Daarnaast hebben hij en Joep de Poezieboys ondergebracht in een stichting. “Een grootse stap.” Jos maakt zich wel zorgen over de toekomst. “Ik vrees dat er gezelschappen gaan omvallen. Het is nu vooral afwachten wat er straks weer mogelijk is.” Er is ook genoeg tijd voor ontspanning tussendoor. “Ik heb mijn oude hobby role playing opgepakt, online speel je een karakter dat opdrachten moet vervullen. En ik schilder.”

Toekomstplannen

Jos is dus in afwachting van hoe het verder gaat in de theatersector. “Maar het is ook belangrijk om niet stil te vallen”, zegt hij. “Ondertussen werk ik met Thomas, Sacha en Jos door aan de voorstelling Mijn Vader naar het boek van Toon Tellegen. Ook heeft hij nog altijd de intentie om de voorstelling Jos Danst te maken. “Maar daar moet ik echt nog even voor gaan zitten.” Jos wil daar ook Nik van den Berg bij betrekken, die in 2015 de winnaar was in de categorie Toneel. 

 

Foto: Hessel Waalewijn