Terug naar overzicht

07 mei 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (12): Joshua Junker

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 12: Joshua Junker.

Impact van de maatregelen

Sinds 2018 maakt Joshua, oud-winnaar van de Piket Kunstprijzen in de categorie Dans (2014), onderdeel uit van het Royal Ballet in Londen. Daar heeft hij het nog steeds naar zijn zin, maar de dagen zien er wel anders uit in coronatijd. “Alles gaat via Zoom: balletlessen, yoga, fitness en pilates”, somt Joshua op. Normaliter is hij zes dagen per week te vinden in de studio’s van het Royal Ballet. Dat is nu niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen van de overheid. “Je mag hier één keer per dag naar buiten om boodschappen te halen en één keer per dag om te trainen. Maar dit wordt verder niet gecheckt, dus in feite is het dezelfde situatie als in Nederland.” Het dansseizoen van het Royal Ballet is afgelast. Onder meer Het zwanenmeer, The Dante Project en Corybantic Games werden geschrapt. “Mogelijk schuiven producties van dit seizoen door naar volgend seizoen.” Joshua prijst zich gelukkig met een vast contract bij het balletgezelschap. “Ik krijg nu nog tachtig procent van mijn loon doorbetaald in plaats van honderd procent, omdat we door deze omstandigheden niet kunnen werken.” Het Royal Ballet onderzoekt op dit moment hoe er weer ‘in eigen huis’ kan worden gerepeteerd en hoe, wanneer de maatregelen worden versoepeld, de voorstellingen kunnen worden hervat.

En nu?

“Ik ben in de ochtend en een deel van de middag bezig met de online lessen via Zoom. Dat is fijn, geeft structuur en zo blijven we fit”, zegt Joshua, die in Londen een woning deelt met twee dansers en een rechtenstudent. Daarnaast brengt hij de dagen door met fietsen, gitaarspelen, lezen en nog meer dansen. “Ik vermaak me wel.” Zorgen over de toekomst zijn er wel. “Maar ik probeer de angst zo min mogelijk toe te laten.” De danser heeft veel contact met zijn familie in Nederland. “Meer contact dan anders. Het is wel een beetje gek om niet zomaar naar huis te kunnen.” Ook is het normaal zo bruisende Londen een stuk stiller. “In het centrum van Londen, waar ook maar weinig mensen wonen, is bijna niemand. Covent Garden, het belangrijkste theater- en uitgaansgebied van Londen, is helemaal leeg. In de buitengebieden is het ook rustiger, maar daar zijn de parken wel vol met sportende mensen.”

Joshua in actie in voorstelling Royal Ballet. Foto: Royal Ballet

Toekomstplannen

Joshua wil zolang mogelijk blijven dansen. “Ik wil de volle potentie van mijn jonge jaren waarmaken.” Ook al danst hij bij een van de topgezelschappen in de wereld, er is altijd ruimte voor verbetering, vindt hij. “Het kan altijd beter.” De danser creëerde de afgelopen jaren meermaals zelf choreografieën. ” Het Royal Ballet organiseert jaarlijks Draft Works waar je zelf stukken voor kunt maken met dansers van het gezelschap. Draft Works is alleen voor Royal ballet-dansers.” Tijdens de eerste internationale editie vorig jaar werd zijn stuk gekozen om op te voeren.  Joshua laat zich inspireren door choreografen als Christel Pite, Sol León, Paul Lightfoot, Hofesh Shechter en Jiří Kylián.  Na zijn danscarrière wil hij graag verder als choreograaf. “Daar ligt mijn interesse, maar ik ben nog lang niet ‘uitgedanst’. Ik heb ook veel belangstelling voor andere dansstijlen en manieren van bewegen”, besluit Joshua.

Joshua Junker in Royal Ballet-voorstelling. Foto: Royal Ballet

Foto bovenaan artikel:  Joshua samen met Aiden O’ Brien in quarantaine.