Terug naar overzicht

18 mei 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (15): Sam Andrea

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 15: Sam Andrea.

Impact van de maatregelen

Sam Andrea, genomineerde in de categorie Schilderkunst in 2018, had allemaal plannen die voorlopig even in de ijskast moeten. Met de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds wilde hij naar Thailand om deel te nemen aan Muay Thai-gevechten en zich hierdoor te laten inspireren om kunst te maken. Daarnaast waren er plannen om naar Amerika te gaan. “Het idee was een roadtrip met fotograaf Dennis Erfman, met wie ik vaker samenwerk. Hij zou mij fotograferen tijdens deze trip. Het uiteindelijk doel was om daar een boek van te maken.” Eindpunt zou het Palm Springs Art Museum zijn waar Sam nu op een later moment gaat exposeren. “Ik hoop dat het roadtrip-idee dan ook kan doorgaan”, zegt de kunstenaar. Tot slot had hij plannen voor een tentoonstelling in Parijs met Aldo van den Broek bij het Institut Néerlandais. Ook dit moet naar een andere datum worden verzet. Hoewel de wereld op zijn kop staat door de coronamaatregelen ziet Sam ook dat er positieve dingen uit kunnen komen. “Je ziet dat de solidariteit met mindergestelden toeneemt en Amsterdam niet helemaal volgepakt is met toeristen. Niet alles draait om geld en groei, maar deze crisis legt ook bloot hoe het anders moet. Op cultuur en zorg is de afgelopen jaren enorm gekort, maar juist nu zie je hoe belangrijk dit is”, zegt Sam. “Iedereen die thuiszit leest boeken en kijkt series op Netflix. Online verkoop ik ook nog steeds werk. Mensen hebben toch iets van cultuur nodig ter verlichting, denk ik.”

En nu?

De schilder brengt vele uren door in zijn nieuwe atelier in Haarlem. “Ik word meestal geïnspireerd door prikkels van buitenaf, maar nu gaan mijn werken meer over wat er in mijn hoofd gebeurt.” Hij prijst zich gelukkig met de steun van het Mondriaan Fonds dat voor lucht zorgt in deze tijd. “Dat is echt een privilege. Het Mondriaan Fonds heeft me inmiddels ook laten weten dat ze het logisch vinden dat ik mijn plannen, waarin Amerika, Thailand en Parijs een hoofdrol spelen, niet direct kan uitvoeren.” Zijn dagelijkse leven is een stuk rustiger in coronatijd. “Schilderen, een beetje barbecueën en wijndrinken”, somt Sam op. “Ik heb ook een groentetuin aangelegd.” De rust en tijd voor bezinning leveren subtielere werken op. “Ik schuw niets, maar schilder vooral wat ik mooi vind. Ik ben nu bezig met een serie naaktportretten, vooral van mensen die ik goed ken”, zegt Sam. “Een vriendin wast zich in een plastic tobbe”, geeft hij als voorbeeld. “Een klassiek wassend vrouwtje in hedendaagse setting.”

Toekomstplannen

Sam is in gesprek met Gallery Vriend van Bavink in Amsterdam over een solotentoonstelling met de portretten die hij nu aan het maken is. “Maar daar is nog geen concrete datum voor”, vertelt Sam.” Hij vindt het op dit moment wel even lekker om niet expositie na expositie te hebben. “Ik had zoveel shows dat mijn werk eronder ging lijden. Ik kan nu alle tijd besteden aan mijn kunst. Ik heb ook besloten om vanaf nu wat selectiever om te gaan met wat ik wel en niet ga doen”, besluit Sam.

Foto: Hessel Waalewijn