Terug naar overzicht

26 mei 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (16): Jordan Herregraven

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 16: Jordan Herregraven.

Impact van de maatregelen

De eerste paar weken van de coronamaatregelen ervoer Jordan Herregraven, winnaar van de Piket Kunstprijzen in de categorie Schilderkunst in 2019, als ongemakkelijk. “Ik maakte mij wel zorgen, omdat ik mijn ouders na drie jaar weer wilde bezoeken in Amerika.” De rust is nu teruggekeerd. Wel heeft hij extra contact met zijn familie. “Ik ben enorm dankbaar voor de Piket Kunstprijs. Het ontvangen van de prijs zorgt voor extra motivatie en het is een stuk erkenning. Van het geldbedrag kan ik ook mijzelf in deze tijd onderhouden.” Jordan had geen exposities op stapel voor de komende periode, maar er wel net eentje achter de rug. “Het enige dat is gecanceld is een kunstveiling in De Aanschouw in Rotterdam. Vlak voor de virusuitbraak exposeerde ik bij Trixie in Den Haag. Daar zijn veel mensen op afgekomen. Ik vond het ook erg leuk dat Maarten Demmink, vakjurylid Schilderkunst, kwam kijken naar mijn werk.”

Selectie van werk Jordan Herregraven

En nu?

De kunstenaar werkt keihard aan nieuw werk in zijn atelier aan de Prinsegracht in Den Haag. “Ik ben daar vrijwel dagelijks te vinden en ben heel productief. Ik pak meer tijd voor mijn kunst.” Wel verlopen de dagen iets minder gehaast dan normaal. “Ik sta rustig op en laat mijn hond uit. Daarna ga ik pas aan het werk.” Jordan werkt momenteel aan houtsculpturen en textielobjecten met waterverf. “Ik heb net één houtsculptuur af. Dat is een surreëel werk met een foetus erin verwerkt. Ik probeer van alles uit. Ik werk behalve met hout ook met andere natuurlijke materialen. Dat kan ook mensenhaar zijn”, vertelt hij.

Toekomstplannen

“Ik zou mij graag willen aansluiten bij een galerie waar ik mijn werk regelmatig kan tentoonstellen”, zegt Jordan. “Het is lastig om vooruit te plannen in deze tijd, dus het enige dat ik kan doen is nieuwe kunst maken en dat zo goed mogelijk doen.” Dankzij de Piket Kunstprijs hoeft hij niet allerlei bijbaantjes ernaast te doen om geld te verdienen. “Ik deed van alles, zoals werken als fietskoerier en hand- en spandiensten in een galerie. Nu heb ik meer tijd om me op mijzelf te focussen en de kunst.”

Foto: Hessel Waalewijn