Terug naar overzicht

31 maart 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (2): Sara de Greef

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 2: Sara de Greef.

Impact van de maatregelen

Sara de Greef, winnaar in de categorie dans van de Piket Kunstprijzen 2019, was tot voor kort nog in de Italiaanse stad Reggio Emilia waar zij was ingehuurd door dansgezelschap Aterballetto. “Ik had ook kunnen vastzitten in Italië, maar dat is gelukkig niet het geval”, zegt Sara. Een tijdlang kon zij nog gewoon terecht in het gezelschapsgebouw om te repeteren, maar dat is nu van de baan. “Het gebouw is dicht. Als je daar nu op straat loopt zonder reden krijg je een boete. Mensen die een hond hebben, zijn heel blij dat ze die kunnen uitlaten. Ik mag echt niet klagen. Ik ben nu thuis in Amersfoort en ik ben gewoon betaald door het gezelschap.” Toen zij lucht kreeg van de lockdown in Italië besloot zij om terug te keren. “Ik ben liever bij mijn familie dan dat ik alleen in mijn kamertje zit.”

Improvisatie Sara de Greef vlak voordat de lockdown werd afgekondigd in Italië.

En nu?

“Ik leer nu de theorie voor mijn rijexamen en kook veel meer. Ook ben ik aan het breien. Ik probeer te accepteren om eens niet zoveel te kunnen. Ik hoef nu niet constant het produceren. Aan de andere kant is er ook wel een druk om nu iets betekenisvols te doen, maar ik probeer daar wel een balans in te vinden”, vertelt Sara, die nu nog zoveel mogelijk thuisblijft. “Ik ben wel een beetje verkouden en heb wat pijn in mijn keel. Ik weet niet of het corona is, want je kan dit niet testen, maar ik wil de eventuele kans op besmetting wel zo klein mogelijk houden.” Dansen staat op een lager pitje. “Mijn kamer is vrij klein, maar gelukkig mag je in Nederland wel gewoon naar buiten toe. Mijn ouders hebben namelijk een tuin. Ik dans niet veel, maar doe wel elke dag een work-out om fit te blijven. Balletlessen vind ik niet fijn om te doen in een kleine ruimte, maar af en toe doe ik wel een ‘barretje’ bij de kast”, lacht zij. Sara denkt dat het voor vaste dansers van gezelschappen veel heftiger is om niet iedere dag te dansen. “Die trainen zes dagen per week. Ik wil nu vooral mijn lichaam sterker maken door middel van cardio- en krachttraining.”

Toekomstplannen

In mei hoopt Sara terug te kunnen keren om te repeteren voor Don Juan die op 21 juni in première gaat. “Johan Inger neemt de regie voor zijn rekening.” De voorstellingen van Aterballetto in maart werden geschrapt. “Juni is nog best ver. Dus ik hoop dat die voorstellingen, drie in totaal, doorgaan.” Na de zomer ligt er ook al een nieuw contract klaar bij Gärtnerplatz in München. “Ik ben erg blij dat ik werk in het vooruitschiet heb, anders had ik me wel meer zorgen gemaakt”, aldus Sara.

Foto: Janneke van Beek