Terug naar overzicht

23 juni 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (23): Benjamin Abel Meirhaeghe

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 23: Benjamin Abel Meirhaeghe.

Impact van de maatregelen

Voor performer en (opera)regisseur Benjamin Abel Meirhaeghe, genomineerde in de categorie Toneel 2018, was de lockdown een enorme klap. “Die kwam twee weken voor een grote première.” Op 1 april zou de opera A Revue in première gaan bij Opera Gent, een bijzonder voorstelling, geregisseerd door Benjamin, over aliens die over 2000 jaar de opera terugvinden en weer gaan opvoeren. Benjamin zat niet lang bij de pakken neer. Al snel vond hij een ander publiek in coronatijd. Geen volle zalen, maar wel volle ramen en balkons bij elf verzorgingstehuizen in Oostende. “Een initiatief vanuit Theater aan Zee. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Ik zong opera, maar deed ook de cover van een bekend Vlaams lied, Chérie van Eddie Wallie. Normaal zit dat liedje niet in mijn repertoire, hoor”, lacht hij, maar Wallie kon niet ontbreken. “Hij is gewoon een Vlaamse legende.” Benjamin probeert zijn zomer weer zo vol mogelijk te krijgen. “De Warme Winkel werkt aan de programmering van het Brakke Grond Zomertheater in Amsterdam waar mensen in een hokje naar artiesten kunnen kijken. Daar zal ik in te zien zijn. Ik hoop ook nog op verschillende zangoptredens,” vertelt hij.

En nu?

Benjamin woont in de Brusselse wijk Molenbeek. In coronatijd had hij eindelijk eens meer tijd om zijn stad te verkennen. “Ik heb aan nieuwe plannen gewerkt en ben bezig geweest met producties die dichterbij zijn, maar ik ben ook lekker lui geweest. Het voelde soms als een soort onbetaalde vakantie”, vertelt Benjamin. “In België heb je namelijk geen recht op een volwaardige uitkering als je korter dan een jaar werkzaam bent.” Om geld te besparen gaat hij een stuk minder ‘op café’. Normaal leest de Brusselaar maar weinig, maar in coronatijd is dat een ander verhaal. “Ik heb heel veel boeken besteld. Normaal lees ik nooit, maar dan ook nooit.” De repetities voor A Revue zijn weer gestart. “Het concept wordt een beetje anders vanwege de afstandsregels.”

Toekomstplannen

Naast A Revue werkt Benjamin aan een nieuwe muziekperformance, Spectacles, die zowel in het muziek- als in het theatercircuit te zien is. “Ook ga ik samen met actrice Kim Karssen een solo voor haar maken die richting stand-up comedy gaat. Genoeg mooie en afwisselende dingen in het verschiet. Opera, cabaret en muziek”, zegt hij. A Revue staat nu op de planning voor 14 oktober in Opera Gent. “Het plan was ook om op te treden tijdens de Operadagen in Rotterdam en bij Het Nationale Theater in Den Haag. We doen nu onze uiterste best om dat terug op te pikken”, aldus Benjamin.

Foto bovenaan artikel: Hessel Waalewijn