Terug naar overzicht

06 juli 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (25): Casper Vandeputte

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 25: Casper Vandeputte.

Impact van de maatregelen

Ook voor Casper, genomineerde in de categorie Toneel in 2015, heeft de coronacrisis grote gevolgen. Zo werd het repetitieproces van de door hem geschreven en geregisseerde productie Quake uitgesteld van april/mei naar juni/augustus. Ook andere regieklussen werden uitgesteld. Hij noemt corona wel een reality check. “Ik ben 25 tot 30 procent van mijn financiële jaar kwijt en heb nog niets om dit recht te breien.” De regelingen van de overheid hebben hem deels door de quarantaine gesleept. “Maar dat was heel minimaal. Gelukkig ben ik wel een van de geluksvogels in de toneelsector die werk heeft. Ik voel mij in dat opzicht echt bevoorrecht.” In het begin van de coronamaatregelen was Casper veel thuis met zijn zoon van 3. “In feite was het een monnikenbestaan. Ik stond vroeg op, probeerde dagelijks een uur te sporten en heb veel gepuzzeld en in de speeltuin gezeten. Daarnaast heb ik twee uur per dag geschreven.” De regisseur en schrijver miste zijn werk. “Ik merkte wel dat werken echt onderdeel was van mijn gezonde dieet.”

En nu?

Casper is sinds een paar weken weer aan het repeteren voor de voorstelling Quake. “Een productie die ik maak voor Theater Utrecht in samenwerking met DOX. We zijn nu aan het repeteren op anderhalve meter afstand. Dat is soms best lastig, al is er in zekere zin voor de regisseur altijd een afstand tot de spelvloer.” Quake is een muzikale (dans)voorstelling over hoe het verleden in ons voortleeft. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop een vloedgolf kan veroorzaken, werkt de geschiedenis zelfs na eeuwen door in ons en onze maatschappij. Hij hoopt dat de financiële steun vanuit de overheid blijft doorgaan zolang dat nodig is. “Als dat niet gebeurt dreigt er een enorm tekort aan kunst en cultuur. Niemand is te beroerd om te spelen voor 30 of 100 man, maar financieel kan het niet uit.”

Toekomstplannen

“Ik ga voor Het Nationale Theater de jongerenvoorstelling Het Experiment schrijven en regisseren”, vertelt Casper. “Het is gebaseerd op sociale experimenten. Hoe snel worden mensen fascistisch? Zijn wij als mensen geneigd tot het kwade? Denk aan de film Die Welle.” Die gaat over een leraar die in zijn klas een project start met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen tot een serieuze beweging met als naam ‘Die Welle’. “Het wordt een 14+-voorstelling die in het voorjaar van 2021 te zien is. De komende maanden ben ik nog aan het schrijven.” Daarnaast gaat Casper voor theatergroep De Vereeniging van acteurs Tjitse Reidinga en Peter Blok en schrijfster Roos Ouwehand het stuk 7 minuten regisseren. “Dat is door corona een jaar uitgesteld. Ik vind deze tekst prachtig en heb er een connectie mee. Ik vind de tekst van Roos Ouwehand ook heel erg bij mij passen. Daarom wilde ik deze voorstelling graag regisseren”, besluit hij.

Foto: Hessel Waalewijn