Terug naar overzicht

15 juli 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (27): Boston Gallacher

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 27: Boston Gallacher.

Boston Gallacher ziet zichzelf als non-binair persoon, iemand die zich niet thuis voelt bij een exclusieve mannelijke of vrouwelijke genderidentiteit. Om die reden wordt Boston liever aangeduid met ‘zij/hen/hun’ dan met ‘hij/hem/zijn’.

Boston werd in 2018 al genomineerd in de categorie Dans van de Piket Kunstprijzen, maar ook dit jaar prijkt hun naam op de lijst van genomineerden. “Echt een verrassing. Ik dacht dat het een vergissing was en dat de jury niet twee keer iemand kon nomineren”, zegt Boston. De danser was vooral erg benieuwd naar de afwegingen van de jury om hen opnieuw te nomineren. Vergeleken met 2018 is Boston voor hun gevoel ‘echt gegroeid als persoon’.

Impact van de maatregelen

Sinds 2019 maakt Boston onderdeel uit van Nederlands Dans Theater 1. “Ik heb de luxe dat ik een dienstverband heb.” NDT 1 was op tournee in Canada toen de coronacrisis toesloeg. “We moesten toen naar huis. Er was wel even paniek. Veel dansers vroegen zich af of zij wel zouden worden doorbetaald nu zij niet konden optreden. Maar via Zoom meetings werden alle dansers gerustgesteld.” Online volgde Boston balletlessen en pilates. “Maar repeteren was wel anders, omdat een huiskamer geen studio is. Soms was dat best een uitdaging.” Naast NDT-lessen konden de dansers ook online streams van andere gezelschappen volgen. “Er was sprake van een enorme solidariteit in de danswereld.” Coronatijd deed de creativiteit van Boston goed. Zij maakten diverse dansfilms, waaronder Outside-In. Ook waren er NDT1-voorstellingen via de livestream. Boston was hiervoor net zo zenuwachtig als voor een ‘echte’ voorstelling. “Ik mis het publiek en het applaus, maar we hadden wel 40.000 kijkers. Normaal moeten we zeker veertig shows doen om dat aantal te halen.”

En nu?

De repetities van NDT 1 zijn weer begonnen. Op 17 september gaat Endlessly Free in première met werken van veelgeprezen choreografen Medhi Walerski en Crystal Pite. Dat betekent vijf tot zes dagen per week repeteren. “Dat was in het begin wel even wennen weer”, geeft Boston toe. “We staan met minder personen op het podium vanwege corona.” Normaal is het hele seizoen uitgestippeld, maar nu wordt er opnieuw gekeken naar geschikte stukken. “Dat is spannend, niet weten wat er precies gaat gebeuren”, zegt Boston.

Toekomstplannen

Boston denkt de laatste tijd meer na over de toekomst. Zij willen graag op termijn een LGBTQIA-dansgezelschap oprichten. “Met het gezelschap kunnen we thema’s verkennen die we belangrijk vinden en eigen stukken maken. Ook kan het dansgezelschap bijdragen aan meer diversiteit in de danswereld.” Boston werkt ook aan een videoproject dat deze zomer online verschijnt.