Terug naar overzicht

29 juli 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (32): Tessa Jonge Poerink

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 32: Tessa Jonge Poerink, genomineerde in de categorie Toneel van dit jaar.

Tessa kreeg een stortvloed aan reacties van vrienden, familie, collega’s en kennissen nadat haar nominatie voor de Piket Kunstprijzen bekend werd gemaakt. “Heel leuk! Ik kreeg ook appjes van mensen van wie ik het helemaal niet had verwacht.” De actrice, die in 2016 afstudeerde aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem, timmert hard aan de weg. Zo was zij al te zien in de voorstellingen Geluk, Vadertje en Moedertje en In mijn hoofd ben ik een dun meisje. Daarnaast speelde zij mee in series als Dokter Tinus en ADAM – E.V.A. “Mensen vinden het een exotisch beroep als ik vertel dat ik actrice ben. Ik speel in films, series en vooral in het theater”, vertelt Tessa. “Als ik moet kiezen tussen film en theater kies ik voor dat laatste. Daar is elke avond anders en dat is magisch. Tijdens de repetitieperiode van zes weken krijg je de kans om je personage helemaal uit te pluizen en echt te verdiepen. Bij film heb je minder controle over hoe jij in beeld wordt gebracht, bijvoorbeeld. En het is natuurlijk een stuk sneller.”

Impact van de maatregelen

De première van theatermarathon Trojan Wars bij Het Nationale Theater ging niet door vanwege de coronamaatregelen. “Gelukkig komt Trojan Wars terug in 2021, maar dat is anderhalf jaar later dan gepland, best bizar”, zegt Tessa. Volgend jaar september wordt er een maand lang gerepeteerd en in oktober start naar verwachting de tournee. “Die maand repeteren is ook nodig, want we hadden de voorstelling nog maar één keer gespeeld voor publiek. Dan zit een voorstelling nog niet in je lijf”, legt de actrice uit. Ze kan zich het moment dat het nieuws door theaterdirecteur Cees Debets werd gemeld nog goed voor de geest halen. “Cees riep ons naar de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg en begon met de woorden ‘we moeten dicht’. Toen was het ineens echt. De sfeer sloeg om en sommigen moesten huilen, anderen lachten uit ongeloof”, vertelt de actrice. “Je zit zo in een bubbel in die repetitieperiode. Ik dacht toen nog dat we over een week of drie wel weer konden starten met de tournee, maar dat was al snel weg”, zegt de actrice, die het een ‘dubbel gevoel’ noemt. “Alle theaters moesten hun deuren sluiten. Gek genoeg gaf dat ook een gevoel van rust. Tegelijkertijd was er een groot verdriet.”

En nu?

Coronatijd ervaart Tessa als ‘best pittig’. “Er gebeurt niet veel. Ik vul de dagen met afspraken met vrienden en het lezen van tijdschriften en boeken. Gelukkig zijn de terrassen weer open, maar ik overweeg toch om vrijwilligerswerk te gaan doen.” Wel heeft de actrice genoeg in het vooruitzicht: haar eerste rol in een film en mogelijk een kerstvoorstelling bij Theater Bellevue. “Ik ben een echte vechter en geef niet zomaar op”, zegt de Amsterdamse.

Toekomstplannen

Als de coronamaatregelen het toelaten, komt speelfilm Sisyphus at work waar Tessa in meespeelt in december uit. “De première staat nu gepland op drie december bij Eye Filmmuseum in Amsterdam”, vertelt Tessa. De hoofdpersoon van de film is Boy Talma die na jaren terugkeert naar zijn geboortestad Den Bosch om zijn nieuwe film op te nemen. Vlak voor de opnames hoort hij dat hij nog maar negen maanden te leven heeft. Hij besluit om dit geheim te houden. Tessa speelt de assistent van Boy. “Dit is mijn eerste filmrol. In de toekomst hoop ik ooit een dragende rol te bemachtigen in een film. Dat lijkt me echt te gek!”, zegt de actrice. “Daarnaast hoop ik in de toekomst met bevriende collega’s in een stuk te spelen: mensen die dezelfde ambitie hebben en hetzelfde voor ogen hebben. Dat was ook zo bij Trojan Wars. Het is natuurlijk idioot: vijf uur lang een Griekse tragedie spelen voor jongeren. Dat gevoel van ‘dat gaan we gewoon doen’ vond ik geweldig. Ik hoop dat dit soort projecten wel blijven in de toekomst.” Regisseur Noël Fischer staat ook hoog op haar verlanglijstje om nog een keer mee samen te werken in een andere productie. “Dat geldt ook voor regisseur Eline Arbo.” De toekomst van de podiumkunsten vindt Tessa best zorgwekkend. “Maar dit is wat ik wil doen, op het podium staan”, besluit de actrice.

Foto: Hessel Waalewijn