Terug naar overzicht

05 augustus 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (34): Hester Seelen

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 34: Hester Seelen, genomineerde in de categorie Dans dit jaar.

Hester had totaal niet in de gaten dat de jury van de Piket Kunstprijzen haar in het vizier had dit jaar. “Ik dacht: ‘ik?, hoe komen ze bij mij?’ Het was echt een verrassing en de nominatie geeft mij het zelfvertrouwen en de inspiratie om door te gaan met wat ik nu aan het doen ben of om er misschien zelfs nog een schepje bovenop te doen.” Ze is vereerd om tussen mede-genomineerden Boston Gallacher en Lukas Karvelis te staan. “Die zijn allebei echt geweldige dansers met veel creativiteit.” Lukas heeft zij nog niet live zien dansen maar van wat ze van hem online heeft kunnen zien ‘is hij iemand met een heel eigen stijl’.  De Haagse danst al sinds ze heel klein was. “Ik was een jaar of drie toen ik op ouder-peuterballet ging.  Nadat de cursus afgelopen was, wilde ik niet op balletles. Toen ik een jaar of acht was wilde ik om de een of andere reden wel weer balletlessen volgen.” Op aanraden van een docent ging Hester kijken bij het Koninklijk Conservatorium. Dat sprak haar niet meteen aan. “Ik kreeg heel veel aandacht van de docenten en dacht daardoor dat ze mij slecht vonden. Later dacht ik ‘misschien zagen zij juist potentie’.” Hester deed uiteindelijk toch auditie en werd aangenomen. “In eerste instantie wilde ik balletdocent worden. Pas later kwam ik erachter dat ik echt professioneel danser wil worden. Ik wil dat heel graag”, stelt ze vast. Hester omschrijft zichzelf als danser die een bepaald gevoel of een zekere energie wil overbrengen op het publiek. “Bijvoorbeeld door expressie. Dat vind ik heel belangrijk en het gaat mij ook vrij natuurlijk af. Ik hoef er geen moeite voor te doen om mijzelf te uiten op het toneel.”

Impact van de maatregelen

Hester had een mooi contract klaarliggen bij Ballet Dortmund en kon ook stage lopen bij Introdans. Vanwege corona gingen beide niet door. “Een van mijn grootste angsten werd werkelijkheid: geen mogelijkheid te hebben om professionele ervaring op te doen. Maar ik dacht wel meteen ‘ik ga door’, ook al is het nu nog lastiger om te zien wat de toekomst gaat brengen. Ik word gewoon heel blij van bewegen.” Als gevolg van corona blijft Hester een jaar langer op de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. “Ik had al klaar kunnen zijn als ik dat contract had kunnen aannemen.”
Midden maart vond Hester het wel ‘chill’ om te horen dat ze een heel weekend vrij kreeg vanwege besprekingen op de Dansvakopleiding over corona. “We dansen normaal ook op zaterdag namelijk. Die twee dagen vrij werden dus uiteindelijk drie maanden. De school liet ons zelf bepalen op welke manier wij in vorm wilden blijven. Ik vond het wel fijn dat er niets werd opgelegd.” Hester liet de teugels echter niet vieren en stelde een strak trainingsschema samen. De dag begon met hardlopen, daarna balletles en improvisatie. “Toen ik doorkreeg dat de hele situatie erger was dan ik had verwacht, besloot ik om beter uit corona te komen als danser. Ik merk ook juist nu dat bewegen mij echt gelukkig maakt. Ook gaf het een enorme afleiding in coronatijd. Tijdens het dansen denk ik nergens meer aan.”

Hester op de foto voor een campagne voor de open dag van het Koninklijk Conservatorium.

En nu?

“Ik heb nu zomervakantie en ga een weekje naar Duitsland om in de bergen te wandelen”, vertelt Hester, die plannen heeft om deze zomer extra danslessen te volgen in Amsterdam. Ook heeft de nominatie haar aan het denken gezet over het inzetten van meer creatieve vormen. “Ik wil graag een dansconcept bedenken, denk aan foto’s of een video, om mijzelf uit te dagen. Ik wil mij creatief op meerdere manieren uiten.” Hester is vastbesloten om vooral door te blijven gaan om zichzelf te ontwikkelen. 

Hester in actie op het Koninklijk Conservatorium. Foto: Sacha Grootjans

Toekomstplannen

“Mijn grootste droom is om professioneel danser te worden. Het maakt mij niet veel uit waar”, zegt Hester. Maar als zij mocht kiezen heeft zij wel een gezelschap dat ze erg bewondert: Batsheva Dance Company in Tel Aviv (Israël). “Dat is heel modern, moderner kan eigenlijk niet, maar het neoklassieke ballet spreekt mij ook aan.” Op dit moment staan er nog geen voorstellingen gepland waarin Hester te zien is. Houd de agenda op deze website in de gaten voor meer nieuws.

Foto: Hessel Waalewijn