Terug naar overzicht

10 augustus 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (37): Billy de Walle

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 37: Billy de Walle, genomineerde in de categorie Toneel van de Piket Kunstprijzen dit jaar.

Billy noemt de nominatie ‘een heel groot compliment’. “Ik had er zeker geen rekening mee gehouden, omdat ik pas een jaar ben afgestudeerd.” Shah Tabibi kende hij nog niet. “Maar ik zou graag iets van hem zien, omdat hij een interessant verhaal heeft te vertellen.” Tessa Jonge Poerink kende hij al wel. “Ik heb haar in gave voorstellingen zien spelen.” Billy houdt zelf van fysieke rollen. “Op dit moment word ik vaak gevraagd voor rollen van naïeve, jonge losers: de underdog. Dat vind ik leuk, omdat je juist daar je lichaam voor moet gebruiken.” De rol waaraan hij de mooiste herinneringen heeft is Robotje van HNTjong. “Dat was op en top fysiek en het was een heel mooi verhaal.” Hij belandde zelfs in Moskou om de voorstelling te spelen. “Dat was ontzettend cool. Het spannende van dit werk is dat je op allerlei plekken komt.”

Robotje. Foto: Bowie Verschuuren

Impact van de maatregelen

Billy was creatief in coronatijd. Samen met zijn vader, acteur Stefan de Walle, en broer Moos maakte hij de kleinschalige voorstelling Dierenverhalen van De Walle bij het Nationale Theater. Dat werd een onverwacht succes met volle zalen. Doordat wij familie zijn was het makkelijk om samen op het podium te staan. Het is echt een voorstelling van ons, die we altijd en overal kunnen spelen.” Tijdens UIT Festival Den Haag is de voorstelling weer te zien in de Koninklijke Schouwburg. “Ik kan daar zelf helaas niet zijn vanwege de repetities van Nina Bobo”, vertelt hij. “Maar we hebben een goede vervanger gevonden: Joris Smit (Ondine, De wereld volgens John).” Een tour met de voorstelling De Verschrikkelijke Wittgenstein ging niet door vanwege corona. “Dat is onwijs zonde, want die komt niet meer terug, maar er is wel een podcast van.” Billy ziet de coronatijd als een ‘pijnlijke, maar ook leerzame tijd’. “Ik heb vrijwel meteen een knop omgezet. Zo greep hij juist deze tijd aan om een ander vak onder de knie te krijgen en ging aan de slag bij Coast Fish in de Prinsestraat. ”Ik heb altijd visboer willen worden. Ook vind ik het leuk om iets nieuws te leren.” Hij werkte enkele maanden in de viszaak tot hij weer kon gaan repeteren. Billy is van mening dat je altijd rond moet blijven kijken. “Je niet alleen begraven in boeken en scripts”, legt de Hagenaar uit. “Ik denk dat het belangrijk is om ook geïnteresseerd te blijven in andere dingen.”

Dierenverhalen van De Walle. Foto: Martijn Beekman

En nu?

Billy is volop aan het repeteren voor de voorstelling Nina Bobo die wordt geregisseerd door Koen Verheijden. “Koen heeft net als ik Indisch bloed, maar wist weinig van zijn familiegeschiedenis. We hadden meteen een klik, zowel op als buiten de vloer.” Nina Bobo gaat over het levensverhaal van Koens oma, dat wordt verteld door drie personen om haar heen. “Eigenlijk was de voorstelling bedoeld voor Theater na de Dam, maar dat ging niet door vanwege corona. Het is te gek om nu weer aan het werk te zijn. Dit is een groot cadeau.”

Toekomstplannen

Op 6 september gaat Nina Bobo in première in Theater de Generator in Leiden. “Ook zijn we een Dierenverhalen-podcast aan het ontwikkelen, die in het najaar verschijnt”, vertelt Billy. “Veel van die verhalen zijn al opgenomen in het vakantiehuis van Stefan in Frankrijk. Dat was geweldig, op de achtergrond hoor je de krekels krijsen.” Ook speelt hij in het najaar in de voorstelling Erik of het klein Insectenboek in de Grote Zaal van de Haagse Koninklijke Schouwburg. Tijdens het interview wist de acteur nog niet welke rol hij gaat spelen. Niet veel later komt via een appje het enthousiaste bericht: “Ik speel Erik, krijg ik net te horen!” Billy heeft ‘onwijs veel zin om in deze voorstelling te spelen’. “Ik hoop echt dat het door kan gaan in coronatijd.” Toekomstdromen heeft Billy genoeg. “Ik zou ook nog wel eens ondernemer willen zijn of bioloog.” Maar als acteur is hij nog lang niet uitgekeken. “Theater spreekt mij erg aan, maar ik zou ook graag meer willen filmen. In september starten de opnames van een tv-serie waarin ik een kleine rol speel.” Hollywood hoeft niet per se. “In Nederland is genoeg te doen, maar als ze mij vragen, zeg ik natuurlijk geen nee”, besluit Billy.

Foto bovenaan artikel: Hessel Waalewijn
Foto’s slideshow: Jos Kuklewski, Bas de Brouwer en Phile Deprez