Terug naar overzicht

11 februari 2021 | Nieuws

 De Piket Kunstprijzen in coronatijd (40): Kaatje Kooij

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 40: Kaatje Kooij, winnaar Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel 2016.

Eén grote puzzel door corona

Kaatje heeft het afgelopen jaar ondanks de coronamaatregelen nog relatief vaak op het toneel gestaan. “Maar het was en is door corona één grote puzzel wat wel en niet kan doorgaan.” Zo gooiden de maatregelen het schema van Een goed jaar van Theatergroep Suburbia flink in de war. “Sommige theaters besloten om voor dertig man niet open te blijven, andere wel. Dan had je opeens weer twee weken vrij of juist twee voorstellingen op één avond.” Voor Kaatje was dit een bijzondere voorstelling, omdat zij samen met vader en broer, Paul R. Kooij en Piet Kooij, op de planken stond. “Dat wij alle drie werden gevraagd voor deze voorstelling vond ik best spannend: het theater is toch anders dan een kerstdiner met zijn allen.” Naast de familie Kooij speelde ook actrice Anneke Blok een rol. De samenwerking verliep goed en werd ook heel goed ontvangen door het publiek. “We kregen mooie recensies, dus ik hoop dat een reprise erin zit.”

Daarnaast speelt Kaatje een rol in de jeugdvoorstelling Fat Boys van het Ministerie van Onverrichter Zake die ook dit jaar nog op de agenda staat. “Ook deels in België. Een superleuke voorstelling om in te spelen.” Fat Boys is een voorstelling over kinderen die niet in het systeem passen en hun eigen weg zoeken om te overleven. Een komedie met een randje. Er was ook een plan om De Vrije School De Voorstelling dit seizoen te hernemen. In deze productie speelt Kaatje samen met  onder andere Jos Nargy (winnaar van de Piket Kunstprijs in de categorie Toneel in 2018).  “Ook dat schuift op”, vertelt de actrice.

Geen perspectief is lastig

Kaatje is sinds vorig jaar zomer veel meer thuis en dat heeft niet alleen met corona te maken. “Ik ben in juli 2020 moeder geworden van Niko. Ik had wel gedacht dat ik deze periode meer thuis zou zijn, maar niemand had dit kunnen voorspellen. Er is geen perspectief op wanneer, bijvoorbeeld, de theaters weer opengaan.” Ook vraagt zij zich af hoe de sector zich na corona zal herstellen. De Rotterdamse zit ondertussen niet stil. “Ik boor mijn netwerk zoveel mogelijk aan.”

Het vele thuiszitten is wennen voor de actrice die doorgaans veel op pad is. “Dat ben ik helemaal niet gewend. Normaal ben ik vaak weg, doe ik allerlei indrukken op en ontmoet mensen. Dat mis ik wel.” Echt grote zorgen maakt zij zich nog niet over de toekomst. “Ik heb er uiteindelijk wel vertrouwen in dat het goedkomt. Ergens is al die tijd die ik nu heb ook een kans: dit gebeurt nooit meer.”

Foto’s: Bart Grietens en Kaatje Kooij

Meer muziek en jeugdtheater

Voor 2022 staan er al een aantal projecten in de planning. “Daar kan ik helaas nog niets over zeggen”, zegt Kaatje met een lach. In de toekomst hoopt zij in haar werk meer met muziek te doen. “Zelf piano spelen en meer zingen in voorstellingen.” Daarnaast heeft ze ontdekt dat haar hart ligt bij het jeugdtheater. “Het publiek is eerlijk en geeft direct een reactie in de vorm van lachen of verbazing. Ik zou ook graag zelf een jeugdtheatervoorstelling willen maken en ik ga er over nadenken wat voor stuk dit dan moet zijn.” Kaatje hoopt snel weer in de theaterzaal te staan. “Het theater is toch een grote ontmoetingsplaats. Juist dat live-aspect is zo ontzettend belangrijk. Een livestream haalt het niet bij het echte werk”, besluit de actrice.

Foto: Hessel Waalewijn