19 februari 2021 | Nieuws
Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 42: Brigitte Louter, genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Schilderkunst in 2018.
Brigitte heeft een tweejarige residence bij de postcademische instelling De Ateliers aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Tot 2022 is zij bezig met onderzoek en het maken van nieuw werk in een ruime studio in de hoofdstad. “Daar ligt nu mijn focus en ik ben natuurlijk superblij om deelnemer te zijn van De Ateliers, waar ik in oktober ben begonnen”, vertelt de kunstenares. Natuurlijk voelt ook zij de impact van de coronacrisis. “Maar naar omstandigheden gaat het goed. Het is een kwestie van je constant aanpassen aan de situatie van het moment.” Zo schuift een geplande groepsexpositie waaraan zij eind maart zou deelnemen door naar een later moment. “Corona heeft dus wel impact op mijn planning. Het is jammer dat openingen, museumbezoeken en lezingen niet kunnen plaatsvinden. Je leeft meer in een vacuüm.” Daarnaast hebben de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan effect op haar werkritme. “Ik werk normaal graag in de avond en probeer nu een vroeger ritme aan te leren. Ideaal is het niet.”
De kunstenares kijkt ondanks corona terug op een jaar met een aantal hoogtepunten, zoals de STROOM Invest Week en GRIP bij Grey Space in the Middle in Den Haag. “Dat waren echt hoogtepunten.” Nu brengt Brigitte haar tijd vooral door in de studio om de creëren. Het stipendium geeft rust in deze tijd. “Ook heb ik wekelijks gesprekken met tutors via Zoom. Zij geven feedback op mijn werk.” Aan het eind van de werkperiode is er een grote expositie voor publiek getiteld Offspring.
Brigitte heeft een fascinatie voor wereldrecordpogingen in het Guinness Book of Records. “Ik wil zelf ervaren hoe het is om een recordpoging te vestigen.” Haar favoriete categorie: records die voor iedereen haalbaar zijn. “Een mooie categorie is grote objecten zelf maken. Daarbij wordt bijna altijd een foto gemaakt met de persoon erbij die het gemaakt heeft. De mens wordt dan het meetinstrument om te laten zien hoe groot het object is.” Om die reden werkt zij aan de grootste duimstok ter wereld van 33,33 meter. “Ik heb een fascinatie voor meetinstrumenten”, vertelt de kunstenares. De duimstok wordt demonteerbaar net als een echte duimstok die uit tien delen bestaat. Het stallen van het uiteindelijke megaobject is daarom geen probleem in haar studio. Het project staat vanwege corona op een iets lager pitje. “Op een nader te bepalen moment wil ik tijdens een groot publieksevenement de duimstok presenteren”, besluit Brigitte. “Vaststaat is dat er een onthulling komt, maar de details maak ik op een later moment bekend.”
Foto: Hessel Waalewijn