Terug naar overzicht

26 februari 2021 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (44): Claire Hermans

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 44: Claire Hermans, genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Dans in 2017.

Geen fear of missing out

De agenda van danseres Claire stond in 2020 nog vol met leuke projecten, maar toen ging het land steeds meer op slot. “Op vrijdag de dertiende kwamen de eerste maatregelen. Ik dacht eerst dat het nog wel zou meevallen”, zegt Claire. Dat Nederland na een jaar nog grotendeels op slot zou zijn, inclusief de theaters, had zij niet verwacht. Voor Oerol zou Claire meewerken aan haar droomproject Hier valt niets te halen, een combinatie van dans, livemuziek en tekst. Ook daar ging de stekker uit. Dit jaar keert de voorstelling terug, maar zonder Claire want zij raakte in verwachting van een tweeling. “Ik ben bang dat het nog wel even gaat duren voordat de theaters weer opengaan, maar het begint al wel weer te kriebelen. Ik wil absoluut terugkeren in de culturele sector”, zegt zij. “Maar die fear of missing out viel dus mee. Natuurlijk vind ik het jammer dat projecten wegvielen, zoals de dansmusical Floris van plan d, maar het gaf ook rust tijdens mijn zwangerschap. Ik vind het vooral voor anderen erg. Vereenzaming vind ik het moeilijkste om te zien.”

Selectie van Soul#4, Floris en stills uit haar korte dansfilm Hora. 

Aanpoten met twee kleintjes

In januari van dit jaar werden Claire en haar vriend ouders van Wies en Lou. “Het is aanpoten, maar moeder zijn is geweldig. Ik ben blij en heel moe”, zegt zij met een lach. Ze ging fit de zwangerschap in. “Ik heb veel gefietst, yoga gedaan en lange wandelingen gemaakt. Nu zien mijn dagen er zo uit: voeden, voeden, voeden, stretchen en af en toe even een snelle douche.” Hoe cru ook: de timing van de zwangerschap kon niet beter. “Daardoor kon ik het rustig aandoen en goed naar mijn lijf luisteren.” Claire gaf eerder ook yogales of handstandworkshops. “Vorige week heb ik weer een handstand gemaakt. Dat gaf mij een goed gevoel. Ik merkte trouwens dat mijn baby Lou ook erg graag dansend in slaap wordt gewiegd.” Ze hoopt dat sporten in groepsverband binnenkort weer mogelijk is. “Ik kijk ernaar uit dat de yogastudio’s weer openen.”

Horizon verbreden

In coronatijd nam Claire wel een deel van de productie van de Meyer-Chauffaud-voorstelling Soul#4 voor haar rekening. Nu houdt ze haar netwerk warm voor nieuwe kansen wanneer er weer meer mogelijk is. “Ik wil in de toekomst mijn horizon wel verbreden naar fysieke vormen van theater. Flink hijgen en zweten voor dansproducties behoort nog altijd tot de opties, maar ik word ook ouder als danser. Ik ben niet vies van hard werken, maar wil niet meer over mijn pijngrens heengaan.” Acteerklussen met een fysiek en muzikaal element spreken haar erg aan. “Bijvoorbeeld in combinatie met productiewerkzaamheden. Dat is wel iets waar ik goed in ben.” De danseres heeft er wel vertrouwen in dat voorstellingen weer terugkeren. “Uiteindelijk komt alles goed”, besluit Claire.